Linkovi

Dogovor o Bregzitu na pomolu


Britanska premijerka Tereza Mej i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker

Velika Britanija i Evropska unija postigle su dogovor o nacrtu sporazuma, kojim bi bila uspostavljena bliska veza posle Bregzita, ali ostaje da se reši spor sa Španijom o kontroli Gibraltara pre sastanka evropskih lidera u u nedelju, koji treba da verifikuju dokument.

Posle vesti o uspešnom sastanku britanske premijerke Tereze Mej i predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, britanska funta skočila je za skoro jedan odsto svoje vrednosti.

"Britanski narod želi da se Bregzit okonča. Žele dobar sporazum, koji će nas odvesti na stazu svetlije budućnosti", rekla je premijerka Mej u obraćanju parlamentu i dodala da je "sporazum koji će omogućiti sve to sada na dohvat ruke".

Britanska premijerka Tereza Mej
Britanska premijerka Tereza Mej

"U ovih ključnih 72 sata, urediću sve što je u mojoj moći da donesem to britanskom narodu", rekla je Mej, čiji je portparol izjavio da ona veruje da može da obezbedi podršku u parlementu prilikom glasanja o sporazumu, koje se očekuje sledećeg meseca.

Međutim, mnogi od onih koje će premijerka morati da ubedi, nisu delovali uvereno. Neki od konzervativaca, koji žele "čist raskid" sa EU, optužili su je da je "izdala Bregzit", dok je lider opozicionih laburista Džeremi Korbin ishod pregovora ocenio kao "najgori mogući", jer će Britaniju ostati povezana sa ogromnim tržištem Evropske unije, ali neće imati glas kada je reč o pravilima.

Tereza Mej i Žan Klod Junker
Tereza Mej i Žan Klod Junker

Mej i Junker sastaće se ponovo u subotu, veče pre samita lidera EU, na kojem bi trebalo da se potpiše konačna verzija teksta, od 26 strana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG