Linkovi

Mej: Moja smena neće olakšati pregovore o Bregzitu


Britanska premijerka Tereza Mej govori na konferenciji za novinare u Londoniu, 15. novembar, 2018.

Britanska premijerka Tereza Mej upozorila je u nedelju da njena smena ne bi olakšala pregovore o Bregzitu, dok pojedini poslanici Konzervativne stranke prete da će joj izglasati nepoverenje, a bivši ministar za Bregzit je optužuje da se nije suprostavila "maltretiranju" zvaničnika Evropske unije.

Dok pojedini konzervativci pokušavaju da prikupe podršku za glasanje o nepoverenju, Mej poručuje da ne razmišlja o podnošenju ostavke.

"Promena lidera u ovom trenutku neće učiniti pregovore lakšim, niti će promeniti računicu u parlamentu", istakla je Mej u intervjuu televiziji Skaj njuz.

Takođe je dodala da će naredna sedmica biti ključna za uspeh razgovora o Bregzitu i najavila da će se sastati sa liderima EU pre vanrednog samita Evropskog saveta 25. novembra.

Vijest da je postignut sporazum sa Evropskom unijom izazvala je političku krizu u Britaniji, s obzirom na to da su dogovor oštro kritikovali i opozicija i vladajući konzervativci.

Dva ministra i nekoliko državnih sekretara podneli su ostavke, a više od 20 poslanika uputilo je zvanična pisma da se izglasa nepoverenje Terezi Mej na položaju liderke stranke a samit tim i premijerke. Za glasanje o nepoverenju potrebno je da se uputi 48 takvih pisama.

Mnogi konzervatici koji podržavaju izlazak Britanije iz unije, žele jasan raskid sa Briselom i tvrde da bi bliske trgovinske veze, predviđene sporazumom, pretvorile zemlju u vazalnu državu.

Prema nacrtu sporazuma, Britanija bi napustila EU 29. marta, ali bi ostala deo jedinstvenog tržišta do kraja decembra 2020. godine.

Zemlja bi ostala i u carinskoj uniji sa EU, da bi se izbeglo postavljanje kontrolnih punktova na irskoj granici.

Bivši ministar za Bregzit Dominik Rab ocenio je da dogovor nije dobar, ali da ga nije kasno promeniti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG