Linkovi

Jačanje desnice u EU ugrožava politiku proširenja


Učesnici panela o izborima u EU i procesu proširenja, Foto: Video grab
Učesnici panela o izborima u EU i procesu proširenja, Foto: Video grab

Jačanje desnice i narastanje populizma u Evropskoj uniji, u kontekstu predstojećih izbora u EU su nepovoljni za proces integracija Zapadnog Balkana, a sam proces proširenja je tema koju evropski političari ne žele da nameću biračima - poručeno je na panelu o izborima u EU i procesu proširenja.

Kako je rekao Dušan Reljić iz Nemačkog instituta za međunarodne i bezbednosne poslove, populistički glasovi sa desna dobijaju na snazi i među tradicionalnim partijama u toku je veliko takmičenje šta da ponude biračima kako bi dalje glasali za njih:

"Mislim da niko ne strepi od nekih velikih promena, zato što će partije sredine opstati, ali će narasti i partije desnice. I onda će rasprave biti glasnije, brutalnije, možda sa više populizma i to će se sve u krajnjem ishodu nepovoljno uticati na one zemlje koje teže da se pridruže. Zato što će pitanje proširenja veoma koristiti partije desnice", naglasio je Reljić.

Prema njegovom rečima, u odnosu prema proširenju EU, opet su presudni interesi članica. Kao primer, on je naveo da Holandija ima 50 puta veću razmenu sa Indonezijom, nego sa ovim regionom, za Francusku su arapske zemlje veoma bitne, a Nemačka iz političkih razloga, želi stabilnost Jugoistočne Evrope i želi rešenje između Prištine i Beograda.

"Druge zemlje, iz okruženja bivše Jugoslavije su zainteresovane da se region konačno stabilizuje, a one koje su dalje, nordijske zemlje, Portugal, Španija, za njih je ipak ovo područje koje ima jedan odsto ekonomske razmene sa EU", zaključio je Reljić.

Pomoćnica u Ministarstvu za evropske integracije Ksenija Milenković rekla je da će za Srbiju biti veoma važno je ko će biti novi komesar, ko će biti naslednik Federike Mogerini na mestu visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost, kao i da li će EK imati posebnog komesara za proširenje i iz koje će zemlje biti:

"Za nas bi bilo jako dobro ukoliko bi opstalo mesto komesara, i idealnije još, ukoliko bi konkretnije bilo definisano u kontekstu politike proširenja", objasnila je Milenković.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić upozorila je evropske političare da moraju više da se potrude oko regiona da im se neko drugi ne bi uvukao na teren.

Po njenim rečima prognozira se da će nove partije dobiti u Evropskom parlamentu pedesetak mesta, na uštrb etabliranih grupa koje će izgubiti po nekoliko desetina poslanika. i novi EP će biti fragmentisan, kao i sadašnji u koji je ušlo 186 partija, rekla je Grubješić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG