Linkovi

Šenahan povukao kandidaturu za šefa Pentagona


Vršilac dužnosti sekretara za odbranu Patrik Šenahan
Vršilac dužnosti sekretara za odbranu Patrik Šenahan

Vršilac dužnosti sekretara za odbranu Patrik Šenahan odlučio je da povuče kandidaturu za šefa Pentagona.

Predsednik Donald Tramp tvitovao je da Šenahan odlazi s položaja da bi proveo više vremena s porodicom, a da će njegov naslednik biti sekretar vojske Mark Esper, koji se ranije smatrao jednim od vodećih kandidata za sekretara za odbranu.

Šenahan je posle Trampovog tvita saopštio da je odluku o povlačenju kandidature doneo da bi sprečio da njegovo troje dece "ponovo proživljava traumatično poglavlje u porodičnom životu".

"Žalosno je što se ponovo govori o bolnoj i veoma ličnoj porodičnoj situaciji koja se davno dogodila", naveo je Šenahan.

Dnevnik "USA Today" preneo je da je FBI, u okviru bezbednosne provere vršioca dužnosti šefa Pentagona pre pretresa o potvrdi njegove nominacije u Senatu, ispitivao svađu Šenahana i njegove sada već bivše žene pre devet godina.

Dnevnik je preneo da su Šenahan i njegova bivša supruga Kimberli potvrdili pred sudom i u policiji da se svađa pretvorila u tuču.

Dnevnik Vašington post izveštava i o incidentu u koji je bio umešan Šenahanov sin, koji je navodno svoju majku udario bejzbol palicom.

"Loše stvari mogu da se dogode dobrim porodicama i to je zaista tragedija", rekao je Šenahan za Vašington post i dodao da će vest o incidentu "uništiti život njegovog sina".

Ovo je najduži period da na čelu Pentagona nije sekretar za odbranu čije imenovanje je potvrđeno u Senatu, dok su Trampovi protivnici već ranije postavljali pitanje da li je Šenahan, kao vršilac dužnosti, mogao da se suprostavi Trampu u slučaju da su imali različite stavove o vojnoj strategiji.

Šenahan, bivši direktor u kompaniji Boing, nije imao iskustvo u nacionalnoj bezbednosti pre nego što ga je tadašnji sekretar za odbranu Džim Matis izabrao za zamenika. Matis je podneo ostavku krajem 2018. godine.

XS
SM
MD
LG