Linkovi

Pentagon poručio Beloj kući da ne politizuje vojsku


Ratni brod USS JDžon Mekejn
Ratni brod USS JDžon Mekejn

Pentagon je poručio Beloj kući da vojsku ne uvlači u politiku, nakon što je iz Bele kuće naloženo mornarici da vojni brod američke mornarice USS Džon Mekejn pomeri iz vidokruga tokom posete američkog predsednika Donalda Trampa Japanu.

"Sekretar Šenahan je u petak 31. maja naložio svom šefu kabineta da razgovara sa Vojnom kancelarijom Bele kuće i da potvrdi stav da Sekretarijat za odbranu neće biti ispolitizovan", saopštio je u nedelju Šenahanov portparol Džo Bućino.

Šenahanov šef kabineta Erik Čuning, kako je saopštio Bućino, preneo je tu poruku Beloj kući.

"Vojska ne može da se politizuje. Te stvari ozbiljno shvatamo, i ja i drugi ćemo se ozbiljno pozabaviti time", rekao je Šenahan novinarima na putu za Seul.

Dnevnik Vols strit džurnal prvi je izvestio o direktivi da se "sakrije" vojni brod koji nosi ime članova porodice Mekejn.

Šenahan je potvrdio u nedelju da je Vojna kancelarija Bele kuće direktno naložila Sedmoj floti, zaduženoj za pomorske operacije u zapadnom Pacifiku, da ratni brod sakrije iz Trampovog vidokruga.

"Ta direktiva nije izvršena", rekao je Šanahan. Potvrdio je i da je posada bila slobodna za praznike i da nije učestvovala u događajima vezanim za Trampovu posetu.

Šef Pentagona rekao je i da je pre nekoliko dana razgovarao sa udovicom senatora Džona Mekejna, ali je odbio da iznese detalje "privatnog razgovora"

USS Mekejn je prvobitno bio imenovan po ocu i dedi pokojnog senatora, koji su bili admirali, a sada se tim imenom odaje počast svoj trojici.

Odnos senatora Džona Mekejna i predsednika Donalda Trampa često je bio obeležen sukobima, a američki lider nastavio je da kritikuje Mekejna i posle njegove smrti.

XS
SM
MD
LG