Linkovi

Đoković najduže u istoriji prvi teniser sveta


Novak Đoković proslavlja pobedu nad Gaelom Monfisom u polufinalu turnira u Dubaiju (Foto: Reuters/Thaier Al-Sudani)

Novak Đoković najduže u istoriji je prvi teniser sveta, pošto je u ponedeljak počeo 311. nedelju na prvom mestu ATP liste, čime je pretekao Švajcarca Rodžera Federera, sa kojim je proteklih sedam dana delio rekord.

Srpski teniser se na čelo ATP liste prvi put probio u julu 2011. godine. Nakon toga su se on Federer, Rafael Nadal i Endi Marej više puta smenjivali na toj poziciji, da bi u februaru prošle godine Novak preuzeo prvo mesto i do danas ga nije ispustio, piše Fonet.

Da nije bilo pandemije, zbog koje nije bilo turnira, pa je rejting svih igrača bio zamrznut od 23. marta do 23. avgusta prošle godine, Đoković bi rekorder postao sredinom oktobra i sada bi na svom kontu imao 22 nedelje više.

Od 1973. godine, kada je uvedena ATP lista, do prve pozicije je uspelo da stigne 26 tenisera, a na dnu liste je Patrik Rafter, koji je broj jedan bio samo sedam dana u julu 1999. godine.

U poslednjih 17 godina, od 2. februara 2004, kada je Federer prvi put stigao na vrh, do danas, na prvom mestu su bili samo Đoković, Federer, Nadal i Marej.

Predstavnici novog talasa, pre svih Dominik Tim, Danil Medvedev i Stefanos Cicipas, i dalje ne uspevaju da se nose sa "velikom trojkom", ali današnja ATP lista nagoveštava da više nisu daleko od toga.

Cicipas se probio na peto mesto i potisnuo je Federera jednu poziciju niže, a na narednoj listi 15. marta Medvedev će smeniti Nadala na drugom mestu ATP liste.

XS
SM
MD
LG