Linkovi

Zašto je Rusija protiv panela UN za sprovođenje sankcija uvedenih Pjongjangu


ARHIVA - Demilitarizovana zona između Južne i Sjeverne Koreje (Foto: Jeon Heon-Kyun/Pool Photo via AP)
ARHIVA - Demilitarizovana zona između Južne i Sjeverne Koreje (Foto: Jeon Heon-Kyun/Pool Photo via AP)

Budućnost međunarodnih pokušaja da se spriječi razvoj sjevernokorejskog nuklearnog programa dovedena je u pitanje nakon što je Rusija u četvrtak glasala da se ukine panel Ujedinjenih nacija za praćenje primjene sankcija svjetske organizacije protiv Sjeverne Koreje.

Od osnivanja 2009. godine, takozvani "Eskpertski panel" imao je jednu od ključnih uloga u pokušajima da se sprovedu rezolucije Savjeta bezbjednosti UN o Sjevernoj Koreji.

Osmočlani panel redovno je objavljivao izvještaje o navodnim kršenjima sankcija UN, čime je doprinosio da to pitanje bude u centru pažnje javnosti.

Iako je saradnja članica Savjeta bezbjednosti u vezi sa Sjevernom Korejom već bila narušena a Pjongjang stalno pronalazio načine da izbjegne postojeće sankcije, ukidanje ekspertskog panela moglo bi da ukloni poslednje prepreke za razvoj sjevernokorejskog nuklearnog programa i da podrije globalne napore za sprečavanje širenja nuklearnog oružja.

Šta je prethodilo odluci Rusije?

Savjet bezbjednosti prvobitno je uveo sankcije Sjevernoj Koreji posle početne nuklearne probe 2006. godine. Mjere su pooštrene u godinama posle toga kako je Pjongjang intenzivirao nelegalni razvoj oružja.

Rusija i Kina, stalne članice Savjeta bezbjednosti sa pravom veta, glasale su za uvođenje sankcija Sjevernoj Koreji.

Međutim, kako su se pogoršavali odnosi Moskve i Pekinga sa Vašingtonom, obje zemlje su tražile da se ublaže ili ukinu sankcije Pjongjangu, što je dovelo do neizvjesnosti u pogledu opstanka ekspertskog panela.

Tokom nedavnih pregovora, Rusija i Kina tražile su da se dodaju odredbe koje bi omogućile da isteknu neke sankcije protiv Sjeverne Koreje, ako se ne postigne konsenzus o njihovom produženju, prenose mediji.

Kako ti napori nisu uspjeli, Rusija je u četvrtak glasala protiv produženja jednogodišnjeg mandata panela, dok je Kina bila uzdržana. Bez jedinstvene podrške, mandat ističe 30. aprila.

Zašto se Rusija odlučila na taj potez?

Rusija je godinama tvrdila da su sankcije protiv Sjeverne Koreje zastarele i kontraproduktivne. Prema stavu Moskve, sankcije nisu ubijedile Pjongjang da odustane od nuklearnog programa, već su samo dovele do humanitarne krize u zemlji.

Američki zvaničnici nisu saglasni sa tom ocjenom i ističu da je Sjeverna Koreja odgovorna za krizu zato što je ogroman novac uložila u oružje, a ne u hranu za stanovnike.

Rusija je proteklih godina bila sve smjelija u aktivnostima kojima se možda direktno krše sankcije UN. Američki zvaničnici navode da je uvezla gotovo 10.000 kontejnera sa sjevernokorejskim oružjem, uključujući balističke projektile, za rat u Ukrajini.

Rusija i Sjeverna Koreja to demantuju uprkos dokazima, među kojima su i satelitske fotografije isporuka sjevernokorejskog oružja.

ARHIVA - Sastanak lidera Sjeverne Koreje i Rusije, Kim Džong Una i Vladimira Putina u Rusiji (Foto: KCNA via REUTERS)
ARHIVA - Sastanak lidera Sjeverne Koreje i Rusije, Kim Džong Una i Vladimira Putina u Rusiji (Foto: KCNA via REUTERS)

Britanski dnevnik Fajnenšel tajms ove nedelje je prenio da je Rusija takođe počela direktno da snabdjeva Sjevernu Koreju naftom i da time krši sankcije UN. Savjet bezbjednosti je 2017. godine uveo strogo ograničenje na naftne derivate koje Pjongjang može da uveze.

Ukidanjem panela, Rusija možda pokušava da bolje sakrije aktivnosti kojima se krše sankcije protiv Sjeverne Koreje, sugerisale su američke, južnokorejske i druge zapadne diplomate posle ruskog poteza u četvrtak.

"To se gotovo može uporediti sa uništavanjem nadzornih kamera da bi ste izbjegli da budete uhvaćeni na djelu", rekao je Hvang Jun-kuk, južnokorejski ambasador pri UN.

Rusija je sama sugerisala da je imala sebične motive. Na pitanje da li glas za ukidanje panela znači da je Rusija promijenila stav o primjeni sankcija UN, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je takav stav "više u skladu sa interesima" Rusije.

Da li će Sjeverna Koreja sada lakše da zaobilazi sankcije?

To je moguće, kažu zapadne diplomate i eksperti. Jedan razlog je što bi prikupljanje i dijeljenje informacija o izbjegavanju sankcija sada moglo da bude komplikovanije.

Izvještaji ekspertskog panela obuhvatali su "ogromne količine ekskluzivnih informacija od članica...kao i prepisku, fotografije i podatke do kojih je panel došao u komunikaciji sa relevantnim stranama".

"U mnogim slučajevima, novinari, privatne kompanije i pojedinačne vlade nemaju ovlašćenja ili uticaj da dobave takav materijal", napisao je Čed O’Kerol iz NK njuza, vebsajta usredsređenog na Sjevernu Koreju.

U odsustvu ekspertskog panela, Vašington i saveznici najavili su da će pronaći druge načine da nastave rad tog tijela. Portparol Stejt departmenta Metju Miler u četvrtak je rekao da će Amerika nastaviti da radi na tome da obezbijedi informacije o sjevernokorejskom "razvoju nelegalnog oružja".

ARHIVA - Portparol Stejt departmenta Metju Miler (Foto: AP/Nathan Howard)
ARHIVA - Portparol Stejt departmenta Metju Miler (Foto: AP/Nathan Howard)

I nastavićemo da radimo na tome da objavimo te informacije i podijelimo ih sa ostalim članicama Savjeta bezbjednosti", dodao je Miler.

SAD i Južna Koreja su ranije ove nedelje najavili formiranje radne grupe za sprečavanje Sjeverne Koreje da uveze naftu , čime Pjongjang krši sankcije UN uvedene na neograničeno vrijeme.

Možda će se povećati i trilateralna saradnja SAD, Japana i Južne Koreje, kae Lif-Erik Izli, profesor na univerzitetu u Seulu.

"I moglo bi da bude objavljeno više dokaza o kršenjima sankcija s obzirom na to da Rusija i Kina više neće uticati na izvještaje, posle ukidanja ekspertskog panela UN", dodaje Izli.

Međutim, nije poznato da li te manje inicijative mogu da zamijene pritisak jedinstvenog Savjeta bezbjednosti UN. Ako ne mogu, mnogi se plaše da će Sjeverna Koreja lakše doći do sredstava da ubrza razvoj nuklearnog oružja - što će možda ohrabriti druge zemlje da slijede njen primjer.

Hvong, južnokorejski ambasador, kaže da je glas Rusije unazadio međunarodne napore za sprečavanje širenja nuklearnog oružja.

"Stalna članica Savjeta bezbjednosti i potpisnica sporazuma o sprečavanju širenja nuklearnog oružja u potpunosti se odrekla svoje odgovornosti", smatra južnokorejski diplomata.

XS
SM
MD
LG