Linkovi

SAD: Sjeverna Koreja će snositi posljedice ako Rusiji pošalje oružje


ARHIVA - Predsednici Rusije Vladimir Putin i Severne Koreje Kim Džong Un tokom sastanka u Vladivostoku, 25. aprila 2019. godine.
ARHIVA - Predsednici Rusije Vladimir Putin i Severne Koreje Kim Džong Un tokom sastanka u Vladivostoku, 25. aprila 2019. godine.

Pregovori Rusije i Sjeverne Koreje o oružju napreduju, rekao je u utorak američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven i upozorio sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una da će njegova zemlja"platiti cijenu" zbog snabdijevanja Moskve oružjem za rat u Ukrajini.

Kremlj je ranije u utorak saopštio da "nema ništa da kaže" o izjavama američkih zvaničnika da Kim planira da putuje u Rusiju i da sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovara o snabdijevanju Moskve oružjem.

Kim očekuje da se nastave razgovori o oružju, uključujući na nivou lidera "a možda čak i lično", rekao je Saliven.

"Nastavljamo da vršimo pritisak na rusku odbrambenu industriju", rekao je Saliven i dodao da Moskva sada "traži bilo koje druge izvore " za proizvode kao što je municija.

"Nastavićemo da pozivamo Sjevernu Koreju da poštuje javna obećanja da neće Rusiju snabdijevati oružjem kojim se ubijaju Ukrajinci", istakao je Saliven.

Severnokorejski lider planira da se sastane sa ruskim predsednikom ovog meseca kako bi razgovarali o mogućnosti isporuke oružja Moskvi za rat u Ukrajini, objavio je list Njujork tajms, pozivajući se na američke i savezničke izvore.

Kim, koji retko odlazi u inostranstvo, trebalo bi da putuje iz Pjongjanga, verovatno oklopnim vozom, do Vladivostoka, na pacifičkoj obali Rusije, gde bi se sastao sa Putinom, navodi list.

Putin želi da Kim Rusiji dostavi artiljerijske granate i protivtenkovske rakete, dok bi severnokorejski lider želeo da Rusija obezbedi Pjongjangu naprednu tehnologiju za satelite i podmornice na nuklearni pogon, rekli su zvaničnici. Kim takođe traži pomoć u hrani za njegovu osiromašenu naciju.

Kremlj je u utorak saopštio da "nema šta da kaže" o izveštaju Njujork tajmsa da severnokorejski lider planira da otputuje u Rusiju.

"Zašto da ne? To su naši susedi. Postoji stara ruska izreka: vi ne birate svoje komšije i bolje je živeti sa susedima u miru i slozi", citirala je ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua novinska agencija Interfaks u ponedeljak.

Putovanje se planira u trenutku kada Rusija i Severna Koreja takođe razgovaraju o održavanju zajedničkih vojnih vežbi sa Severnom Korejom.

Upitan o mogućnosti zajedničkih vežbi dve zemlje, Šojgu je rekao da se o njima "naravno" razgovara.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap ranije je citirala južnokorejsku obaveštajnu agenciju da je Šojgu, koji je posetio Pjongjang u julu, predložio Kimu da njihove zemlje održe pomorsku vežbu, zajedno sa Kinom.

Adrijen Votson, portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost, rekla je da Sjedinjene Države očekuju "diplomatsko angažovanje na nivou lidera" po pitanju prodaje oružja između Rusije i Severne Koreje, zvanično poznate kao Demokratska Narodna Republika Koreja (DNRK).

"Pozivamo DNRK da prekine pregovore o oružju sa Rusijom i da se pridržava javnih obaveza koje je Pjongjang preuzeo da neće isporučivati ili prodavati oružje Rusiji", rekla je ona u izjavi pošto je objavljena priča Tajmsa.

Ruski ministar Sergej Šojgu sastao se sa Kimom u julu u Severnoj Koreji tražeći artiljerijsku municiju za ruski rat protiv Ukrajine.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je prošle nedelje da su Sjedinjene Države zabrinute što pregovori o oružju između dve zemlje aktivno napreduju.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres i Rojters.
XS
SM
MD
LG