Linkovi

Kim obećao Putinu podršku ruskoj "svetoj borbi", posećuje raketna postrojenja


Ruski predsednik Vladimir Putin rukuje se sa severnokoreskim liderom Kim Džong Uom, tokom njihovog sastanka na kosmodromu u Vosočniju, Rusija, 13. septembra 2023.
Ruski predsednik Vladimir Putin rukuje se sa severnokoreskim liderom Kim Džong Uom, tokom njihovog sastanka na kosmodromu u Vosočniju, Rusija, 13. septembra 2023.

Severnokorejski lider Kim Džong Un ponudio je u sredu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu "punu i bezuslovnu podršku" ruskoj "svetoj borbi" za odbranu svojih bezbednosnih interesa, očigledno misleći na rat u Ukrajini, i rekao da će Pjongjang uvek biti uz Moskvu na "antiimperijalističkom" frontu.

Kim je takođe nazvao odnose Severne Koreje sa Rusijom "glavnim prioritetom".

Lideri su se sastali u udaljenom sibirskom postrojenju za lansiranje raketa na samitu koji naglašava kako se njihovi interesi usklađuju u odnosu na odvojene, sve intenzivnije konfrontacije njihovih zemalja sa Sjedinjenim Državama.

Putin je u uvodnoj reči poželeo dobrodošlicu Kimu u Rusiju i rekao da mu je drago što ga vidi. Putin je među tačkama dnevnog reda njihovih razgovora naveo ekonomsku saradnju, humanitarna pitanja i "situaciju u regionu".

Njih dvojica su sastanak započeli na kosmodromu Vostočni, najvažnijem domaćem centru za lansiranje u Rusiji, obilaskom postrojenja za lansiranje svemirskih raketa Sojuz-2, tokom kog je Kim zasuo ruskog svemirskog zvaničnika pitanjima o raketama. Kim i Putin su zatim razgovarali najpre zajedno sa svojim delegacijama, a kasnije i "jedan na jedan", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un, tokom posete ruskom kosmodromu Vostočni, na dalekom istou Rusije, 13 septembra 2023, na fotografii koju je objavio Sputnjik.
Ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un, tokom posete ruskom kosmodromu Vostočni, na dalekom istou Rusije, 13 septembra 2023, na fotografii koju je objavio Sputnjik.

Sastanak je usledio nekoliko sati pošto je Severna Koreja ispalila dve balističke rakete ka moru, produžavajući veoma provokativnu seriju testiranja oružja od početka 2022, pošto je Kim koristio pometnju izazvanu Putinovim ratom protiv Ukrajine da ubrza razvoj svog oružja.

Združeni generalštab Južne Koreje nije odmah saopštio koliko daleko su severnokorejski projektili leteli. Japanska obalska straža, pozivajući se na Ministarstvo odbrane u Tokiju, rekla je da su u tom trenutku projektili verovatno već pali, ali je ipak pozvala plovila da paze na predmete koji padaju.

Putin je dočekao Kimovu limuzinu, dovezenu iz Pjongjanga specijalnim oklopnim vozom severnokorejskog lidera, na ulazu u lansirno postrojenje. Rukovanje njih dvojice trajalo je oko 40 sekundi. Putin je rekao da mu je "veoma drago što vidi" Kima. Kimov prevodilac zahvalio je Putinu na toploj dobrodošlici, "iako je zauzet".

Odluka da se sastanu na kosmodromu sugeriše da Kim traži rusku tehničku pomoć za sopstvene napore da razvije vojne izviđačke satelite, koje je opisao kao ključne za povećavanje pretnje svojim nuklearnim raketama. Poslednjih meseci Severna Koreja više puta je, bez uspeha, pokušala da lansira u orbitu prvi vojni špijunski satelit.

Zvanične fotografije su pokazale da je Kim bio u pratnji Pak Tae Songa, predsednika severnokorejskog komiteta za svemirsku nauku i tehnologiju, i mornaričkog admirala Kim Miong Sika, koji su povezani sa naporima Severne Koreje da se nabave špijunski sateliti i podmornice sa balističkim raketama sa nuklearnim oružjem, objavilo je južnokorejsko Ministarstve za ujedinjenje.

Na pitanje da li će Rusija pomoći Severnoj Koreji da izgradi satelite, Putin je, kako ga citiraju ruski državni mediji, rekao: "Zato smo došli ovde. Lider DNRK pokazuje veliko interesovanje za raketnu tehnologiju. Oni takođe pokušavaju da razviju svemir", koristeći skraćenicu za zvanični naziv Severne Koreje, Demokratska Narodna Republika Koreja.

Upitan o vojnoj saradnji, Putin je rekao "razgovaraćemo o svim pitanjima bez žurbe. Ima vremena".

Ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un tokom posete kosmodromu Vostočni, u regionu Amur na dalekom istoku Rusije, 13. septembra 2023, na fotografiji koju je objavio Sputnjik.
Ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un tokom posete kosmodromu Vostočni, u regionu Amur na dalekom istoku Rusije, 13. septembra 2023, na fotografiji koju je objavio Sputnjik.

Za Putina je susret sa Kimom prilika da se popune zalihe municije koje je istrošio u 18 meseci dugom ratu. Severna Koreja možda ima na desetine miliona zastarelih artiljerijskih granata i raketa zasnovanih na sovjetskoj tehnologiji koje bi mogle da daju ogroman podsticaj ruskoj vojsci u Ukrajini, kažu analitičari.

Kim je takođe doveo Jo Čun Rijonga, zvaničnika vladajuće stranke zaduženog za politiku municije koji mu se nedavno bio pridružio u obilascima fabrika za proizvodnju artiljerijskih granata i projektila, navodi Južna Koreja.

Očekuje se da će Kim zatražiti ekonomsku pomoć, kao i vojnu tehnologiju. Zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko rekao je da bi Rusija sa severnokorejskom delegacijom mogla da razgovara o humanitarnoj pomoći, prenose ruske novinske agencije.

Sporazum o oružju bi značio kršenje međunarodnih sankcija koje je Rusija podržavala u prošlosti.

Lim Su-suk, portparol južnokorejskog ministarstva spoljnih poslova, rekao je da Seul održava komunikaciju sa Moskvom dok pažljivo prati Kimovu posetu.

"Nijedna država članica UN ne bi trebalo da krši sankcije Saveta bezbednosti Severnoj Koreji tako što će se baviti ilegalnom trgovinom oružjem i svakako ne sme da se uključi u vojnu saradnju sa Severnom Korejom koja podriva mir i stabilnost međunarodne zajednice", rekao je Lim na brifingu.

Sjedinjene Države su optužile Severnu Koreju da je Rusiji obezbedila oružje, uključujući prodaju artiljerijskih granata ruskoj plaćeničkoj grupi Vagner. I ruski, i severnokorejski zvaničnici demantovali su takve tvrdnje.

Spekulacije o vojnoj saradnji pojačale su se nakon što je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu posetio Severnu Koreju u julu. Kim je potom obišao svoje fabrike oružja, za koje su stručnjaci rekli da imaju dvostruki cilj podsticanje modernizacije severnokorejskog naoružanja i ispitivanje artiljerije i drugih zaliha koje bi mogle da se izvoze u Rusiju.

XS
SM
MD
LG