Linkovi

Državni mediji: Severnokorejski satelit slikao američke baze u Guamu


Severnokorejski vođa Kim Džong Un posmatra raketu koja nosi špijunski satelit Maligjong 1 koja je lansirana na lokaciji koja je navedena kao Severna provincija Gjeongsang, Severna Koreja, 21. novembar 2023. (Foto: REUTERS)
Severnokorejski vođa Kim Džong Un posmatra raketu koja nosi špijunski satelit Maligjong 1 koja je lansirana na lokaciji koja je navedena kao Severna provincija Gjeongsang, Severna Koreja, 21. novembar 2023. (Foto: REUTERS)

Severnokorejski lider Kim Džong Un pregledao je snimke američkih vojnih objekata na Guamu, objavili su u sredu severnokorejski državni mediji, samo nekoliko sati nakon što su tvrdili da je Pjongjang uspešno lansirao prvi vojni špijunski satelit.

Tokom posete satelitskom kontrolnom centru u Pjongjangu, Kim je pregledao satelitske snimke vazduhoplovne baze Andersen, Apra Harbur i drugih velikih američkih vojnih baza, objavila je državna korejska Centralna novinska agencija, (KCNA).

U izveštaju nisu objavljene fotografije koje je navodno snimio satelit, koji je lansiran u utorak sa zapadne obale zemlje. U izveštaju se navodi da će satelit proći sedam do deset dana "finog podešavanja“ pre nego što zvanično počne svoju izviđačku misiju 1. decembra.

Kim želi da lansira "mnogo više" špijunskih satelita i postavi ih "u različite orbite", kao deo napora za bolje praćenje američkih i savezničkih trupa u regionu, navela je državna agencija.

To je bio treći pokušaj Severne Koreje da lansira špijunski satelit ove godine. Prethodna lansiranja, u maju i avgustu, završena su neuspešno zbog problema sa raketama.

Južnokorejska vojska veruje da je tokom poslednjeg pokušaja uspešno postavljen satelit u orbitu,ali je navela da su potrebne dodatne analize pre nego što se utvrdi da li uređaj normalno funkcioniše.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici osudili su lansiranje kao provokaciju i kršenje rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, dok su brzo organizovali demonstraciju vojne snage protiv Pjongjanga.

Američka podmornica na nuklearni pogon, USS Santa Fe, pristala je u sredu u južnokorejskoj luci, saopštila je mornarica Južne Koreje. Dan ranije, nosač aviona USS Karl Vinson stigao je u južnokorejski lučki grad Busan.

Južna Koreja, Sjedinjene Države i Japan razgovaraju o održavanju zajedničke pomorske vojne vežbe u kojoj bi učestvovao američki nosač aviona, prenela je južnokorejska novinska agencija Jonhap.

Južna Koreja je ranije saopštila da je delimično obustavljen međukorejski vojni sporazum iz 2018. godine koji je trebalo da ublaži tenzije.

Prvi korak

Analitičari razmatraju pitanje koliko korisnih informacija će pružiti severnokorejski špijunski satelitski program. Severna Koreja nije otkrila koliko satelita namerava da drži u orbiti istovremeno. Takođe je nepoznato kakav će biti kvalitet slika.

Nakon što je pokupila delove severnokorejskog špijunskog satelita i svemirskog lansirnog vozila koji su u maju pali u more, južnokorejska vojska saopštila je da procenjuje da uređaj "nema vojnu korisnost" kao izviđački satelit.

"Međutim, mislim da bi i satelit sa osnovnim mogućnostima mogao da bude prvi korak ili bi mogao da umereno poboljša informisanost Severne Koreje", kaže Tianran Šu, analitičar za bezbednosne i raketne sisteme severoistočne Azije, pri organizaciji Otvorena nuklearna mreža sa sedištem u Beču.

Severna Koreja je postavila najmanje dva satelita u orbitu – poslednji u februaru 2016 – ali se veruje da nijedan ne radi.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici osudili su te pokušaje kao slabo prikrivene testove raketne tehnologije dugog dometa. Severnoj Koreji su zabranjene bilo kakve aktivnosti u vezi sa balističkim projektilima, prema više rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ruska pomoć

Tokom septembarskog sastanka sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom na ruskom Dalekom istoku, predsednik Rusije Vladimir Putin potvrdio je da Moskva pomaže Pjongjangu u izgradnji satelita.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un i predsednik Rusije Vladimir Putin u Vostočniju, kosmodromu u Amurskoj oblasti Dalekog istoka, Rusija, 13. septembar, 2023.(Foto:REUTERS)
Lider Severne Koreje Kim Džong Un i predsednik Rusije Vladimir Putin u Vostočniju, kosmodromu u Amurskoj oblasti Dalekog istoka, Rusija, 13. septembar, 2023.(Foto:REUTERS)

Međutim, tačna priroda bilo kakve saradnje ostaje nejasna, s obzirom da je možda prerano da Severna Koreja uključi veći deo te pomoći, rekao je Šu u intervjuu za Glas Amerike.

"I ako dođe neka značajna ruska pomoć – bilo u satelitskoj ili senzorskoj tehnologiji, ili u samom lansirnom vozilu – ako je toliko značajna, oni bi mogli da koriste to znanje za svoje sledeće lansiranje“, dodao je Šu.

Ruski vojni avion odleteo je u sredu u Pjongjang, manje od dana nakon što je Severna Koreja lansirala satelit, navodi se u podacima o praćenju avijacije koje je prenela NK Njuz, seulska publikacija koja se fokusira na Severnu Koreju.

Rusija i Severna Koreja proširile su vojnu i drugu saradnju poslednjih meseci, u svetlu pogoršanih odnosa dve zemlje sa Amerikom.

Odgovor Južne Koreje

Južna Koreja, koja je više puta upozoravala sever da ne počinje sa lansiranjem, saopštila je u sredu da će nastaviti izviđačke i posmatračke letove duž granice sa Severnom Korejom.

Ti potezi su deo delimične suspenzije sveobuhvatnog vojnog sporazuma iz 2018. godine, (CMA), između Seula i Pjongjanga.

Sporazumom su uspostavljene zaštitne i zabranjene zone i zabranjene druge vojne aktivnosti duž međukorejske granice. Severna Koreja je poslednjih godina više puta prekršila sporazum.

Nakon što je potpisan, američki vojni zvaničnici u Južnoj Koreji javno su podržavali CMA, ističući da pomaže u smanjenju tenzija duž granice tokom perioda osetljive diplomatije.

Ta diplomatija je bila kratkotrajna, a Severna Koreja je ubrzo pojačala svoje testiranje oružja, verbalne pretnje i prekogranične provokacije.

Neki analitičari strahuju da bi jednostrano povlačenje Južne Koreje iz sporazuma moglo dovesti do nesporazuma i pogrešnih procena, što bi povećalo šanse za sukob sa Severnom Korejom.

Svako ukidanje CMA "biće rezultat pogoršanih međukorejskih odnosa i eskalacionih koraka Severne Koreje, a ne uzrok", rekao je Sidni Sejler, koji je do ranije ove godine bio obaveštajni zvaničnik za Severnu Koreju u američkom Nacionalnom savetu za obaveštajne poslove.

"Jedino pitanje koje je preostalo Seulu u takvom scenariju jeste kako da se izbori sa porukama i bilo kakvim unutrašnjim političkim reagovanjem", rekao je za Glas Amerike Sejler, koji je sada savetnik Centra za strateške i međunarodne studije.

Severna Koreja nije javno odgovorila na odluku Južne Koreje da suspenduje delove CMA.

Ranije u utorak, severnokorejski državni medij branio je svemirski program zemlje, navodeći da će pomoći u promovisanju "strateške bezbednosne ravnoteže" u regionu.

U severnokorejskom autorskom članku, koji je napisao jedan istraživač aeronautičke tehnologije, kritikovane su najavljene aktivnosti Južne Koreje kao agresivna i "izuzetna opasna" vojna provokacija.

Krajem ovog meseca, Južna Koreja planira da lansira svoj prvi domaći špijunski satelit, koristeći raketu Falkon 9 kompanije Spejs Eks.

XS
SM
MD
LG