Linkovi

Blinken osudio "opasne" vojne veze Rusije i Severne Koreje


Državni sekretar Entoni Blinken govori tokom konferencie za novinare u Seulu, Južna Koreja, 9. novembra 2023.
Državni sekretar Entoni Blinken govori tokom konferencie za novinare u Seulu, Južna Koreja, 9. novembra 2023.

Američki državni sekretar Entoni Blinken osudio je, kako je rekao, "sve veću i opasnu" vojnu saradnju između Severne Koreje i Rusije, nakon izveštaja da Pjongjang isporučuje oružje za rat Moskve u Ukrajini.

"Ovo je pitanje koje izaziva duboku zabrinutost za nas obojicu, kao i za druge zemlje širom sveta", rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Seulu nakon sastanka sa južnokorejskim ministrom spoljnih poslova Parkom Džinom.

Najveća špijunska agencija Južne Koreje veruje da je Severna Koreja poslala više od milion artiljerijskih granata u Moskvu od početka avgusta – što je, kako kaže, otprilike dva meseca zaliha za ruski rat.

Blinken je rekao da Rusija obezbeđuje "tehnologiju i podršku" za vojne programe Severne Koreje – iako nije dao više detalja.

"Imamo stvarnu zabrinutost zbog bilo kakve podrške za programe balističkih projektila Severne Koreje, za njenu nuklearnu tehnologiju, za njen kapacitet za lansiranje u svemir", rekao je Blinken.

Blinken je rekao da će Sjedinjene Države, Južna Koreja i druge zemlje nastaviti napore na "identifikovanju, razotkrivanju i suprotstavljanju" rusko-severnokorejskim vojnim transakcijama, uključujući intenziviranje pritiska na Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Tokom septembarskog sastanka sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom na ruskom Dalekom istoku, činilo se da je ruski predsednik Vladimir Putin potvrdio da Moskva pomaže Pjongjangu da izgradi satelite – iako je Putin priznao da "određena ograničenja" mogu da zakomplikuju takvu saradnju.

Severna Koreja je pokušala da lansira vojni špijunski satelit dva puta ove godine. Oba pokušaja su propala. Južnokorejski vojni zvaničnici očekuju da bi Pjongjang mogao ponovo da pokuša kasnije ovog meseca, verovatno nakon uključivanja ruske pomoći.

Neki analitičari strahuju da bi ruska podrška severnokorejskom nuklearnom programu mogla da se proširi na još opasnije načine. Američki nuklearni stručnjak Sigrid Heker, koji je posetio severnokorejske nuklearne lokacije, nedavno je izrazio zabrinutost da bi Moskva mogla da obezbedi fisilni materijal kako bi pomogla Kimu da poveća proizvodnju nuklearnog oružja.

I Rusija i Severna Koreja negirali su da Pjongjang šalje oružje za ruski rat u Ukrajini. Međutim, izgleda da javno dostupne satelitske fotografije pokazuju višestruke pošiljke iz severnokorejskih luka u ruske. Te pošiljke su, po svemu sudeći, završile u ruskom skladištu municije samo 200 kilometara od granice Rusije sa Ukrajinom.

Nije jasno šta Sjedinjene Države i njihovi saveznici mogu da učine da zaustave takve aktivnosti. Praktično sva trgovina oružjem sa Severnom Korejom već je zabranjena nizom rezolucija Saveta bezbednosti UN koje su prvi put donete zbog njenog programa nuklearnog oružja 2006. Rusija je svojevremeno podržavala te rezolucije, ali je od tada implicirala da su zastarele. Moskva se sada protivi dodatnim sankcijama Severnoj Koreji, poručujući da bi Sjedinjene Države trebalo da preduzmu prvi korak u bilo kom procesu koji vodi ka denuklearizaciji.

Tokom Blinkenovog putovanja u Seul, on se sastao i sa predsednikom Južne Koreje Jun Suk Jeolom. Njih dvojica "posvećena su nastavku bliske saradnje na proširenom odvraćanju", navodi se u saopštenju američkog Stejt departmenta sa sastanka.

Otkako je Jun preuzeo dužnost prošle godine, Vašington i Seul su proširili učestalost, intenzitet i vidljivost svoje odbrambene saradnje – kako bi poslali čvrstu poruku Severnoj Koreji i uverili Južnokorejce u posvećenost SAD odbrani zemlje.

Ti napori za odvraćanje biće samo pojačani kontinuiranom vojnom saradnjom Severne Koreje i Rusije, upozorio je Blinken u četvrtak.

XS
SM
MD
LG