Linkovi

SAD zabrinute zbog vojne saradnje Rusije i Severne Koreje


Predsednik Rusije Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un posmatraju lansirnu rampu u tokom posete kosmodromu Vostočni, na dalekom istoku Rusije, 13. septembra 2023.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un posmatraju lansirnu rampu u tokom posete kosmodromu Vostočni, na dalekom istoku Rusije, 13. septembra 2023.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je novinarima u sredu da su Sjedinjene Države zabrinute u vezi sa bilo kakvom vrstom potencijalne odbrambene saradnje između Rusije i Severne Koreje.

Kirbi je rekao da SAD pažljivo prate kontakte između Moskve i Pjongjanga.

US Officials Troubled by Russia, North Korea Military Cooperation
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

"Nijedna nacija na planeti, niko ne bi trebalo da pomaže gospodinu Putinu da ubija nevine Ukrajince. I ako odluče da krenu napred sa nekom vrstom ugovora o naoružanju, pa, očigledno ćemo odmeriti to i rešićemo to na odgovarajući način", rekao je on.

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se u sredu sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom u najnaprednijem ruskom kosmodromu usred upozorenja SAD i Južne Koreje o potencijalnom transferu oružja.

Kim je obećao svoju "punu i bezuslovnu podršku... svim odlukama" Putina, očigledno misleći na ruski rat protiv Ukrajine, tokom razgovora na kosmodromu "Vostočni" u Amurskoj oblasti na ruskom dalekom istoku, blizu kineske granice.

Kim je takođe pozvao Putina da poseti Severnu Koreju i Putin je to prihvatio, preneli su severnokorejski državni mediji.

"Kim Džong Un je ljubazno pozvao Putina da poseti DNRK u pogodno vreme", navodi severnokorejska državna KCNA, koristeći skraćenicu zvaničnog imena Severne Koreje - Demokratska Narodna Republika Koreja.

Ranije su mediji citirali neidentifikovane zapadne zvaničnike koji su rekli da se Rusija nada da će dobiti severnokorejske artiljerijske granate za upotrebu u ratu u Ukrajini, dok se čini da Pjongjang želi naprednu tehnologiju za svoje satelite i podmornice na nuklearni pogon, kao i pomoć u hrani iz Moskve.

"Moramo da razgovaramo o pitanjima ekonomske saradnje i humanitarnim pitanjima, kao i o situaciji u regionu", rekao je Putin Kimu.

Njih dvojica su prvo obišli kosmodrom, gde su novinari pitali da li će Rusija pomoći Severnoj Koreji da izgradi satelite.

"Zato smo došli ovde", rekao je Putin, prenose ruski državni mediji. "Lider DNRK pokazuje veliko interesovanje za raketnu tehniku; oni takođe pokušavaju da razviju svemir".

Dok je Kim boravio u poseti Rusiji u sredu, Severna Koreja je ispalila dve balističke rakete kratkog dometa u more kod svoje istočne obale. Vojska Južne Koreje saopštila je da su rakete lansirane iz blizine Pjongjanga i da su letele oko 650 kilometara.

Uoči razgovora, južnokorejski zvaničnici su rekli da pažljivo prate prvi susret Kima i Putina za četiri godine.

Ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un rukuju se tokom susreta u kosmodromu Vostočni, u regionu Amur, na dalekom istoku Rusije,13. septembra 2023.
Ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un rukuju se tokom susreta u kosmodromu Vostočni, u regionu Amur, na dalekom istoku Rusije,13. septembra 2023.

"Saradnju između Rusije i Severne Koreje treba ostvariti u pravcu doprinosa miru i prosperitetu na Korejskom poluostrvu uz poštovanje relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti UN", rekao je u sredu portparol južnokorejskog ministarstva spoljnih poslova.

SAD i Južna Koreja obnovile su upozorenja Severnoj Koreji da ne isporučuje Rusiji municiju koja bi mogla da se upotrebi u ratu u Ukrajini.

"Svaki transfer oružja iz Severne Koreje u Rusiju prekršio bi više rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", rekao je portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler tokom brifinga u utorak. "Pratićemo šta se dešava i nećemo oklevati da preduzmemo mere da ih pozovemo na odgovornost ako bude potrebno".

Rusija: SAD nemaju pravo da nam drže predavanja

Rusija je u četvrtak odgovorila da su Sjedinjene Države licemerne kada kritikuju samit Putina i Kima zato što je Vašington posejao haos i poslao oružje saveznicima širom sveta.

"Sjedinjene Države nemaju pravo da nam drže predavanja o tome kako da živimo", rekao je ambasador Rusije u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov u saopštenju.

Sjedinjene Države su, rekao je Antonov, stvorile koaliciju u Aziji, proširile vojne vežbe u blizini Korejskog poluostrva i isporučile su Ukrajini oružje vredne milijarde dolara.

"Vreme je da Vašington baci svoje ekonomske sankcije na smetlište", rekao je Antonov. "Održavanje unipolarne dominacije koju toliko vole američki zvaničnici više nije moguće".

Analitičari: Znakovito ćutanje Kine

Analitičari su primetili ćutanje Kine o razgovorima Putin - Kim. Rekli su da Kina oprezno upravlja situacijom i ne želi da bude uvučena u kontroverzu dok svet posmatra pregovore o oružju između Severne Koreje i Rusije.

"Kina ne mora da iznosi svoj stav" o samitu i na taj način ističe tenzije oko Ukrajine dok se sprema da bude domaćin Azijskih igara u Hangdžouu, kaže Jung Dae-jin, direktor Han instituta za mir na Univerzitetu Hala u Južnoj Koreji.

Drugi, uključujući profesora Li Bjong Čola sa Instituta za dalekoistočne studije Univerziteta Kjungnam, postavljaju pitanje da li je Rusija voljna da Severnoj Koreji obezbedi naprednu tehnologiju.

Li je rekao za Glas Amerike u sredu da će Rusija preneti tehnologiju Severnoj Koreji, kao što je Kim tražio, ali će Moskva preneti samo veoma osnovnu tehnologiju.

Ruski mediji preneli su da Kim i Putin nisu planirali da potpišu zvanične dokumente nakon završetka sastanka jedan na jedan. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u sredu da su razgovori bili "važni i suštinski".

Kim je održao svoj prvi samit sa Putinom 25. aprila 2019. godine u ruskom lučkom gradu Vladivostoku.

Sindi Sejn i Li Džuhjun su doprineli pisanju ovog izveštaja. Korićene su neke informacije agencija Asošijeted pres i Rojters.
XS
SM
MD
LG