Ukrajinski predsednik traži podršku NATO-a u sporu sa Rusijom

Ukrajinski brodovi koje je nedavno zaplenila ruska bezbednosna služba FSB, usidreni u luci Kerč, na Krimu, 28. novembra 2018.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko zatražio je od NATO saveznika da pošalju ratne brodove u Azovsko more kako bi pomogli njegovoj zemlji i "obezbedili sigurnost" usled tenzija sa Rusijom.

Porošenkove komentare preneo je u četvrtak i nemački list Bild.

Takođe u četvrtak, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da bi mogao da bude moderator između Ukrajine i Rusije.

On je telefonom razgovarao sa liderima obe zemlje i rekao da bi mogao da nastavi raspravu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i predsednikom SAD Donaldom Trampom na samitu G-20 u Argentini.​

Lokacije Kreičkog moreuza i mosta preko njega, koji povezuje Rusiju i Krim.

Ruske snage zauzele su tri ukrajinska broda i njihove posade, kada su Ukrajinci pokušali u nedelju da se probiju kroz Kerčki moreuz ka ukrajinskoj luci Marijupolj, u Azovskom moru.

Ukrajina je saopštila da je Rusija upotrebila tanker kako bi blokirala ulaz u Kerčki moreuz, koji je u skladu sa sporazumom - zajednička teritorija. Rusija je saopštila da su ukrajinska plovila ilegalno ušla u njene teritorijalne vode.

Putin okrivljuje Porošenka

Putin je u sredu optužio Porošenka za incident, tvrdeći da je to pokušaj Porošenka da podigne svoje šanse za reizbor naredne godine.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko predsedava sastankon Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu u Kijevu, Ukrajina, 26. novembra 2018.

Ukrajina je uvela ratno stanje u nekim svojim pograničnim oblastima kao odgovor na incident i uz sve veći broj evropskih zemalja zatražila od zapadnih saveznika da uvedu dodatne sankcije Moskvi.

Porošenko je rekao da će ratno stanje pomoći "ojačanju ukrajinskih odbrambenih sposobnosti usled pojačane agresije i, prema međunarodnom pravu, čiste agresije Ruske Federacije". On je zatražio od Rusije da oslobodi ukrajinske mornare i brodove.

Izaslanik SAD

Specijalni izaslanik SAD za Ukrajinu Kurt Volker rekao je novinarima u Berlinu u sredu da veruje u tvrdnje Kijeva da su brodovi operisali u skladu sa globalnim pomorskim pravilima.

Voker je rekao da su se ukrajinski brodovi vraćali iz Odese "kada su ruski brodovi krenuli u poteru za njima i napali ih".

Ukrajinski zvaničnici objavili su ono za šta tvrde da je tačna lokacija na kojoj su se njihovi brodovi našli pod vatrom.

Voker je rekao da nije primio nezavisnu američku potvrdu ukrajinskih informacija, ali da veruje da su "podaci koje su ponudili Ukrajinci sasvim čisti".

Aneksija Krima

Rusija je anektirala poluostrvo Krim u martu 2014, tvrdeći da je ruska većina tamo pod pretnjom ukrajinske vlade. Mesec dana kasnije, podstakla je pobunu proruskih separatista u istočnoj Ukrajini. Taj konflikt i dalje je u toku, a do danas je odneo više od 10.000 života.

Ukrajina i Zapad učestalo optužuju Rusiju za podgrevanje konflikta kroz snabdevanje pobunjeničkih snaga oružjem i kro drugu podršku, što su optužbe koje Moskva odbija, uprkos snažnim dokazima koji pokazuju suprotno.