Linkovi

Rusija šalje dodatne protivvazdušne rakete na Krim


Ruski predsednik Vladimir Putin govori tokom sastanka u Kremlju, u Moskvi, Rusija, 27. novembra 2018.
Ruski predsednik Vladimir Putin govori tokom sastanka u Kremlju, u Moskvi, Rusija, 27. novembra 2018.

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je ukrajinskog predsednika Porošenka da je „orkestrirao“ provokaciju sa ukrajinskim brodovima koje je Rusija proteklog vikenda zaplenila u Crnom moru, da bi povećao svoju popularnost pred izbore sledeće godine. Rusija je najavila da će svoje odbrambene sisteme na Krimu ojačati dodatnim protivvazdušnim raketama. a to vreme, u Vašingtonu, Stejt Department je osudio, kako je navedeno, „opasnu eskalaciju“ ruskog agresivnog ponašanja prema Ukrajini.

Rusija je optužila ukrajinske mornare da su ilegalno prošli kroz ruske vode i ignorisali upozorenja graničnih čuvara i osudila ih na dva meseca pritvora. Presuda je razljutila ukrajinskog predsednika Petra Porošenka koji, zajedno sa sve većim brojem evropskih lidera, poziva na uvođenje dodatnih zapadnih sankcija Rusiji.

Heder Nauert, portparolka Stejt Departmenta
Heder Nauert, portparolka Stejt Departmenta

U Vašingtonu, portparolka Stejt Departmenta Heder Nauert takođe je osudila poteze Moskve.

“To je opasna eskalacija ruskog kontinuiranog agresivnog ponašanja prema Ukrajini. SAD nastavljaju da podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine. Državni sekretar i predsednik imaju snažne odnose sa vladom Ukrajine a posebno sa predsednikom Porošenkom.”

Nauert je izjavila da državni sekretar Majk Pompeo sledeće nedelje putuje u Brisel na sastanke članica NATO-a gde će Ukrajina sigurno biti velika tema. Ona je pozvala Evropu da pruži veću pomoć Kijevu.

Pojedini eksperti za spoljnu politiku takođe krive Rusiju za eskalaciju tenzija.

"Znamo da je ovde Rusija kriva. Znamo da i dalje drže Ukrajince praktično kao taoce, što je van svake definicije prihvatljivog ponašanja u savremenom, civilizovanom svetu.”

Jan Suročak iz Međunarodnog republikanskog instituta izjavio je da Moskva pokušava da destabilizuje Ukrajinu proteklih pet godina.

“Oni pokušavaju da još jednom pokažu kako Ukrajina nije u stanju da štiti svoje granice i da ima nelegitimni režim. To je samo još jedan deo šire strategije. Moskva smatra da se demokratskoj Ukrajini ne sme dozvoliti da preživi i da bude uspešna država.”

Neki stručnjaci upozoravaju da bi tenzije mogle da se otmu kontroli.

“Ako predsednik Porošenko, znajući da dolaze izbori, misli da će mu povećati popularnost ako uzvrati udarac Moskvi, moglo bi da dodje do lančane reakcije i većeg rata”, ističe Luk Kofi iz Fondacije Heritidž.

Kofi kaže da u sadašnjoj situaciji, svako mora da ima na umu da je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 2014. i da je okupirala Krim. On se nada da će predsednik Tramp snažno reagovati.

Ukrajina je uvela vanredno stanje u nekim od svojih pograničnih oblasti kao odgovor na incident i zajedno sa većim delom evropskih zemalja zatražila od zapadnih saveznika da uvedu dodatne sankcije Moskvi.

VIDEO: Odgovor SAD na rusko-ukrajinski konflikt

US Asks Europeans for More Support for Ukraine Amid Russian Aggression
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Predsednik Petro Porošenko izjavio je da će vanredno stanje pomoći da se "ojačaju odbrambeni kapaciteti Ukrajine usled rastuće agresije i, prema međunarodnom pravu, čistog akta agresije Ruske Federacije". On je zahtevao od Rusije da oslobodi ukrajinske mornare i brodove.

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je zabrinutost povodom odluke da se uvede vanredno stanje i rekao nemačkoj kancelarki Angeli Merkel da se nada da će Nemačka moći da utiče na Ukrajinu da izbegne bilo kakve "nepromšljene akcije".

Putin bi trebalo da se ove nedelje sastane sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, kada se lideri G-20 budu okupili na samitu u Argentini.

Ali, u intervjuu za Vašington post, Tramp je rekao: "Možda neću imati taj sastanak".

Dodao je da će odluka zavisiti od onoga što bude pročitao u punom izveštaju o situaciji, koji bi trebalo da je primio kasno u utorak, dodajući: "Ne dopada mi se ta agresija".

Portparol Kremlja, Dmitri Peskov, rekao je novinarima u sredu da Rusija nije primila nikakve informacije o otkazivanju sastanka.

XS
SM
MD
LG