Linkovi

Rusija zaplenila tri broda ukrajinske mornarice, EU i NATO pozvali na uzdržanost


Rusija je otvorila vatru na dva broda ukrajinske mornarice i udarila u treći i optužila Ukrajinu da je ilegalno ušla u ruske teritorijalne vode.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je najmanje šest pripadnika mornarice povređeno i optužili Moskvu za vojnu agresiju.

"Takve akcije prete bezbednosti svih država u regionu Crnog mora zbog čega je potreban jasan odgovor međunarodne zajednice", saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo inostranih poslova.

Ruska Federalna služba bezbednosti optužila je Ukrajinu za namernu provokaciju.

"Oružje je upotrebljeno da bi se zaustavili ukrajinski ratni brodovi. Kao rezultat, zaplenjena su sva tri broda ukrajinske mornarice u teritoijalnim vodama Ruske Federacije u Crnom moru", navodi se u saopštenju FSB-a.

Incident se dogodio dok su se ukrajinski brodovi kretali iz Odese u Crnom do Marijupolja u Azovskom moru, kroz Kerčki moreuz, jedini prolaz između dva mora.

Prema sporazumu iz 2003. godine, i Ukrajina i Rusija polažu pravo na Azovsko more i Kerčki moreuz.

Ukrajina je saopštila da je brod ruske obalske straže udario u tegljač mornarice, a zatim otvorio vatru na druga dva broda. Pripadnici obalske straže su se zatim ukrcali na sva tri broda i preuzeli kontrolu nad plovilima. Kijev je naveo i da je Rusija tankerom blokirala pristup Kerčkom moreuzu.

Moskva je ustvrdila da su ukrajinski brodovi ušli u ruske teritorijalne vode, i da Ukrajinci nisu informisali ruske vlasti da tri broda ukrajinske mornarice planiraju da prođu kroz Kerčki moreuz.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko sazvao je vanredni sastanak vojnog kabineta i najavio da će predložiti da parlament proglasi vanredno stanje posle napada.

NATO i Evropska unija pozvali su obe strane na "maksimalnu uzdržanost", dok je Alijansa zatražila od Rusije da "obezbedi neometan pristup ukrajinskim lukama u Azovskom moru u skladu sa međunarodnim pravom".

XS
SM
MD
LG