Skupština Kosova u petak usvaja zakone o transformaciji KBS

Predsednik Kosova Hašim Tači obavlja smotru pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u kasarni “Adem Jašari” u Prištini, 13. decembra 2018. godine (Foto: VOA)

Skupština Kosova u petak će najverovatnije usvojiti tri zakona kojima se obezbeđuje transformacija bezbednosnih snaga u oružane snage Kosova, bez promene naziva tih snaga. Predsednik Kosova i vrhovni komandant Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) Hašim Tači poručio je da će ove snage nastaviti da služe svim građanima Kosova bez obzira na nacionalnost.

Your browser doesn’t support HTML5

Skupština Kosova u petak usvaja zakone o transformaciji KBS

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je pošto je obavio smotru pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u kasarni “Adem Jašari” u Prištini da će Skupština Kosova u petak svečano doneti odluku o formiranju vojske Kosova.

“Kosovske bezbednosne snage su se razvile u profesionalnu silu, pripremljene su prema standardima NATO-a, sa multietničkim sastavom i rodnom zastupljenošću. Uključivanje svih zajednica u KBS šalje najbolju moguću poruku. To pokazuje vrednost i principe našeg društva”, rekao je Tači.

Tači: U službi svih građana

On je kazao da će Kosovske bezbednosne snage služiti za nastavak mira u regionu i da će biti u službi svih građana.

Predsednik Kosova Hašim Tači tokom obraćanja u kasarni "Adem Jašari" u Prištini, 13. decembra 2018. godine (Foto: VOA)

“Uveravam sve zajednice na Kosovu, posebno srpsku zajednicu, da će Kosovske bezbednosne snage nastaviti da služe svim građanima, bez ikakvih etničkih razlika”, poručio je Tači.

I zamenik ministra KBS Agim Čeku očekuje da će Skupština usvojiti tri zakona, kojima se dopunjuje dosadašnja uloga KBS. On ističe da Kosovske bezbednosne snage nisu i niti će biti usmerene protiv bilo koje zajednice na Kosovu.

Čeku: Srpski političari bi da Kosovo bude propala država

„KBS nikada neće bit institucija koja će stvarati probleme i proizvoditi tenzije, nego će biti institucija koja će rešiti probleme i koja će biti primer svima, prema tome nema bojazni. Srpski političari to znaju, oni se suprotstavljaju ovakvoj ulozi KBS-a samo zato što je to državni identitet, samo zato što vodi konsolidaciji države Kosova i to je ono što njima predstavlja problem. Oni bi želeli da Kosovo bude nekakva propala država, da gubi atribute državnosti, a ne da jača atribute državnosti“, rekao je Čeku.

Skupština Kosova će na sednici koja je zakazana za petrak, u drugom čitanju razmotriti i najverovatnije usvojiti tri zakona - Zakon o bezbednosnim snagama Kosova, Zakon o ministarstvu odbrane Kosova i Zakon o službi u bezbednosnim snagama Kosova.

Ovim zakonima menja se mandat Kosovskih bezbednosnih snaga, a osim Srpske liste, sve ostale parlamentarne stranke glasaće za usvajanje ovih zakona.

Američki ambasador: Istorijsko glasanje

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet objavio je na Tviteru da je sutrašnje glasanje u kosovskom parlamentu "istorijsko". On je naveo da će SAD podržati razvoj i "organizacionu evoluciju" kosovskih bezbednosnih snaga, koje moraju da imaju pozitivnu ulogu za Kosovo i region, održavajući i multietnički karakter zemlje i kosovsku posvećenost miru".