SAD ponovo šalju zatvorenike u Gvantanamo?

Pogled spolja na Kamp 6 pritvornog centra u američkoj bazi u Zalivu Gvantanamo na Kubi

Sekretarijat za odbranu SAD objavio je pod kojim će uslovima ponovo razmotriti slanje osumnjičenih za terorizam u zatvor Gvantanamo na Kubi. Zvaničnici u Pentagonu poslali su predlog dopunjenog upustva u Belu kuću, što je u skladu sa Trampovom odlukom da ne zatvara Gvantanamo.

“Sekretarijat za odbranu je poslao Beloj kući dopunjen predlog kriterijuma za slanje pojedinaca na odsluženje kazne u Gvantanamo – onih koji predstavljaju kontinuiranu i značanu pretnju za bezbednost SAD”, rekla je potrpartolka Sekretarijata za odbranu Sara Higins.

Trampov prethodnik Barak Obama 2009. je potpisao uredbu kojom je naredio zatvaranje objekta u Gvantanamu, i za vreme njegovog mandata broj zatvorenika smanjen je sa 242 na 41.

Predsednik Tramp je u kampanji obećao da će ponovo otvoriti zatvor, a u januaru potpisao uredbu kojom se Sekretarijatu za odbranu daje 90 dana da dopuni upustvo za to kako će teroristi, koji su uhvaćeni u borbama, biti tretirani.

Trampovu odluku kritikovale su organizacije za zaštitu ljudskih prava, dok je sekretar za odbranu Džim Matis rekao da veruje će teroristi u Gvantanamu biti tretirani na human način, a da će istovremeno SAD biti bezbedne.