Linkovi

Kongres protiv zatvaranja Gvantanama


Protest protiv Gvantanama u Kongresu
Protest protiv Gvantanama u Kongresu

Predsednik Obama je apelovao na Kongres da zatvori američki pritvorni centar u zalivu Gvantanamo i poslao plan zakonodavcima u kojem se navode koraci u tom smeru.

Predsednik Barak Obama ove nedelje je predstavio plan svoje administracije za zatvaranje vojnog pritvornog centra u zalivu Gvantanamo na Kubi. Taj predlog se suočava sa velikim protivljenjem u Kongresu.

“Kada postane jasno da nešto ne funkcioniše, kako je planirano, kada ne unapređuje našu bezbednost, moramo da promenimo kurs”.

Predsednik Obama je apelovao na Kongres da zatvori američki pritvorni centar u zalivu Gvantanamo i poslao plan zakonodavcima u kojem se navode koraci u tom smeru.

Obama je poručio da su prethodne tvrdnje o torturi u tom objektu korišćene kao sredstvo za regrutovanje terorista, dok su žrtve Islamske države vođene okolo u narandžastim kombinezonima sličnim onima, koje nose zatvorenici u Gvantanamu.

“Već godinama je jasno pritvorni centar u zalivu Gvantanamo ne unapređuje našu nacionalnu bezbednost, već da je podriva”.

Kongres je odmah reagovao negativno.

“Razmotrićemo plan predsednika Obame, ali pošto on obuhvata transfer opasnih terorista u objekte u američkim zajednicama, on bi trebalo da zna da je dvostranačka volja Kongresa već izražena protiv tog predloga”, rekao je lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel.

Većina analitičara kaže da taj plan nema šanse da bude usvojen u Kongresu.

“Sve je to politički motivisano. Postoje pojedinci koji se toliko protive administraciji predsednika Obame i verujem njemu samom, da jednostavno ne žele da učestvuju ni u jednoj aktivnosti koja bi mogla da unapredi njegove ciljeve”, smatra Geri Solis sa Univerziteta Džordžtaun.

Obama još može da donese uredbu i prebaci te zatvorenike na američko tlo, ukoliko Kongres odbije da saradjuje sa njim. Međutim, kako navodi profesor Geri Solis, taj potez bi mogao da dovede do ozbiljnih ustavne probleme, koje bi morao da razmotri Ustavni sud.

“On bi time delovao protiv otvorene želje i akcije Kongresa koji je i usvojio zakon, kojim se zabranjuje to što on namerava da uradi“.

U međuvremenu, administracija će raditi na pronalaženju savezničkih zemalja, koje bi preuzele 35 pritvorenika za koje je već odobren transfer iz Gvantanama . Ali budućnost preostalih 56 zatvorenika ostaje nejasna.

XS
SM
MD
LG