Njujork objavio upustva za ljubavnike u eri epidemije

  • Margaret Bešir

Par na njujorškom Tajms Skveru, 10. marta 2020.

Sa 8,6 miliona stanovnika koji, na neodređeno vreme, treba da ostanu zatvoreni u svojim kućama, gradski sekretarijat za zdravstvo objavio je priručnik o praksama bezbednog seksa za vreme pandemije koronavirusa.

Vi ste svoj najbezbedniji seksualni partner", navodi se u dokumentu na dve stranice. Građani se pozivaju da peru ruke i sva pomagala koja eventualno koriste.

Grad Njujork savetuje da je, pored masturbacije, "sledeći najbezbedniji partner - neko s kim živite", ali se građani pozivaju da "preskoče seks ako se oni ili njihov partner ne osećaju dobro."

Your browser doesn’t support HTML5

Amerika u doba koronavirusa

Zdravstveni zvaničnici upozoravaju da poljupcima - koji sadrže pljuvačku - brzo može da se proširi COVID-19, respiratorna infekcija koju izaziva novi koronavirus, ali sam virus još nije otkriven u drugim telesnim tečnostima vezanim za seksualni odnos.

Znamo da se drugi koronavirusi ne prenose efikasno seksualnim putem", navodi se u uputstvima. SARS i MERS su primeri dva ranija koronavirusa.

Država Njujork ima najveći broj slučajeva virusa u Americi, ukupno više od 10.300, od kojih je više od osam hiljada registrovano u gusto naseljenom gradu Njujorku.

Ispred bolničkog centra u Bruklinu postavljen je šator za testiranje na koronavirus.

Guvener Njujorka naredio je svim radnicima koji ne obavljaju poslove od vitalnog značaja za zajednicu da ostanu kod kuće, a građanima je dozvoljeno samo da izađu da kupe potrebne namirnice ili radi povremenog vežbanja na otvorenom. Zbog toga, mnogi će imati na raspolaganju obilje slobodnog vremena.

Posle mećava uragana, u mnogim gradovima se događa "bejbi bum" - skok u broju novorođenih beba - a zdravstvene vlasti Njujorka su to možda imale na umu kada su objavile ovaj priručnik. Njujorčanima je takođe preporučeno da imaju "efikasna kontraceptivna sredstva" na raspolaganju za predstojeće nedelje.

Ne propustite: SAD treće na svetu po ukupnom broju zaraženih

Vlasti takođe pozivaju građane da, za sada, izbegavaju da organizuju sastanke preko interneta i da budu u kontaktu sa što je moguće manje osoba.

Ako obično nalazite seksualne partnere preko interneta, ili zarađujete za život nuđenjem seksualnih usluga, razmislite o tome da napravite pauzu od sastanaka uživo", poručuju gradske vlasti. "Video sastanci, slanje seksualnih tekst poruka ili seks-čet sobe su možda opcije za vas." A ako se odluče za taj put, građanima je savetovano da dezinfikuju tastature i ekrane koje dele sa drugima.

Držanje razdaljine u društvu na dva metra i dalje je osnovna preporuka, kao i to da se stalno, stalno peru ruke, bez obzira šta radite...