Još 12 preminulih, novih 345 obolelih od koronavirusa

Zaposleni u laboratoriji za analizu uzoraka na Kovid 19 "Vatreno oko"

U Srbiji je, prema zvaničnim podacima, od koronavirusa umrlo još 12 osoba u protekla 24 sata, dok je registrovano 345 novih slučajeva zaraze na 7.032 testiranih.

Kako se navodi sa sajtu covid19.rs na respiratoru je 139 ljudi, više nego prethodnih dana, a povećao se i broj aktivnih slučajeva na 3.911.

U bolnici u Novom Pazaru preminulo je dvoje pacijenata, a 309 je na lečenju, saopštio je koordinator Opšte bolnice Mirsad Đerlek, koji svakoga dana objavljuje podatke odvojeno od Kriznog štaba.

Među obolelima se nalazi i sedmoro korisnika i 32 zaposlenih u domovima za stare, saopštilo je Minstarstvo za rad i socijalna pitanja. Svi oboleli su izolovani. Posete staračkim domovima i gerontološkim centrima u Srbiji su dozvoljene od 9. juna.

Kon: Dosta politiziranja, nosite maske

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon upozorio je da Srbija ulazi u nepovoljnu epidemiološku situaciju koja ima elemente i vanredne epidemiološke situacije, posebno kada je reč o popunjenosti bolnica.

On je za TV NovaS rekao da je "dosta rasprave i politiziranja i da svi treba da nose maske".

"Zaraza je prošla sve barijere, virus je ušao u populaciju. U takvoj situaciji samo lud čovek sada odlazi na neka slavlja, ili u velika okupljanja. I sada i to što govorim može da se politizuje, jer to ‘kači’ dešavanja – proteste koji se odvijaju u Beogradu i drugim gradovima", rekao je Kon.

Ne propustite: Bilans četvrtog protesta u Beogradu: Povređeno najmanje 19, uhapšena 71 osoba

Premijerka Ana Brnabić je u petak apelovala na građane da ne idu na proteste zbog širenja pandemije koronavirusa jer su bolnički kapaciteti na izmaku.

Ne propustite: Brnabić: Preminulo 18, novozaraženih 386, na respiratorima 180

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je za RTS da je protekle noći u Beogradu pregledano 3.185 ljudi, a da oni koji zahtevaju bolničko lečenje moraju da se transportuju u kovid bolnice u unutrašnjosti jer nema dovoljno mesta.

Lončar je apelovao na građane da nose masku i ne idu na masovna okupljanja, ali je upozorio da će morati da primene i druge mere ako apeli ne budu dali rezultate.

U Beogradu je na snazi vanredna situacija i mere koje podrazumevaju kazne za nenošenje maski u prevozu i zatvorenom prostoru, ograničenje rada objekata u zatvorenom do 21h, a onih sa baštom do 23h.

Policijski čas, koji je najavio predsednik Srbije, nije donet, ali nadležni stalno govore da je i dalje na stolu ako broj obolelih nastavi da raste.