Linkovi

Brnabić: Preminulo 18, novozaraženih 386, na respiratorima 180


Arhiva - Pemijerka Srbije Ana Brnabić, 8. juli 2020 (Foto: Rojters, Marko Đurica)
Arhiva - Pemijerka Srbije Ana Brnabić, 8. juli 2020 (Foto: Rojters, Marko Đurica)

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u petak popodne da je u protekla 24 sata od koronavirusa preminulo 18 osoba, da je 130 osoba na respiratotima i da je novozaraženih 386 od 8.646 testiranih.

U ovom trenutku je najkritičnija situacija u Beogradu, potom Šapcu, Kragujevacu i Novom Pazaru, rekla je Ana Brnabić na konferenciji za novinare.

Nove mere u Beogradu stupile na snagu, ponovo kreću konferencije Kriznog štaba

Od petka ujutro, u Beogradu su na snazi nove mere za sprečavanje širenja koronavirusa, kojima je zabranjeno organizovano javno okupljanje više od 10 ljudi, u zatvorenim prostorima i na otvorenom, ograničen broj ljudi u zatvorenom prostoru na jednu osobu na četiri kvadratna metra, a svi zatvoreni objekti moraće da obustave rad u 21 čas.

Situacija u Novom Pazaru, prema informacijama od petka prepodne, se malo smiruje, ali koordinator Regionalnog kovid centra Mirsad Đerlek ističe da moraju biti spremni na iznenadni talas.

Novopazarska bolnica i dalje beleži veći broj prijema obolelih od kovida, a u poljskoj vojnoj bolnici u tom gradu je 65 pacijenata.

Đerlek je rekao za TV Prva izjavio je da je tokom noći deset osoba preminulo od posledica koronavirusa i da je reč o osobama starijim od 75 godina.

On je rekao da je više od 80 osoba izlečeno, odnosno da je trenutno u bolnici 290 pacijenata u odnosu na 370 koliko je bilo prethodnog dana.

Na Kosovu je u poslednja 24 sata umrlo osam osoba, dok je novoinficiranih 207, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje u Prištini, prenosi FoNet.

Zbog povećanja broja obolelih od korona virusa, u Vranju je na odeljenju Psihijatrije otvorena četvrta kovid bolnica, sa 60 ležajeva.

U Pčinjskom okrugu radi pet kovid bolnica - četiri u Vranju, jedna u Surdulici.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje u Vranju Svetlana Stojanović rekla je za RTS da je epidemiološka situacija u Pčinjskom okrugu i dalje nepovoljna. Prema njenim rečima, pored obolelih, raste broj i umrlih, pa je u Vranju registrovan 21 smrtni slučaj, u Surdulici su preminule dve osobe, a u Vladičinom Hanu jedna.

Šabačka bolnica raspolaže sa 500 kreveta za kovid pacijente, i to ne samo za one iz Šapca, već i gradova u okruženju, rečeno je na konferenciji za novinare lokalnog kriznog štaba.

Pacijenti sa težim simptomima, koji nisu oboleli od kovida 19, biće upućivanju u bolnice u Valjevu, Loznici i Sremskoj Mitrovici. Dragana Radojčić iz Zavoda za javno zdravlje u Šapcu navodi da je u četvrtak testirano 140 ljudi, među kojima je bilo 97 pozitivnih.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograda do kraja jula nema slobodnih termina za PCR testiranje na lični zahtev, pa će se tek 30. jula zakazivati termini za avgust.

Od ponedlejka ponovo redovno obraćanje Kriznog štaba

Krizni štab Vlade Srbije za sprečavanje širenja bolesti Kovid 19 ponovo će se od ponedeljka svakodnevno, u 15 sati, obraćati javnosti.

Nije precizirano kako će biti organizovane konferencije za novinare koje su u jednom trenutku održavane bez prisustva medija.

Štab je do 3. maja održavao svakodnevne konferencije za novinare na kojima su njegovi članovi iznosili nove podatke o broju obolelih i umrlih od posledica infekcije korona virusom, podsećaju mediji.

Početkom maja, podseća FoNet, bilo saopšteno da zbog "manjeg interesovanja i potrebe" više neće biti organizovane konferencije već će podaci biti objavljivani na sajtu Ministarstva zdravlja - covid19.rs.

Radovanović: Saopštiti istinu

Nije stvar u tome ko će da preuzme ili ko će naknadno da se uključi u rad Kriznog štaba, stvar je u tome da oni pošteno kažu narodu istnu, izjavio je epidemiolog Zoran Radovanović, povodom zahteva sa beogradskih protesta o formiranju novog Kriznog štaba.

Ne zna za ostale kandidate, ali Radovanović kaže da mu u njegovim godinama ne pada na pamet da ulazim u bilo kakav štab.

"Pogotovo ne bih da vadim kestenje kada je situacija postala ovako dramatična", izjavio je on za portal Nova.rs i ocenio da je situacija "zapuštena" iz političkih razloga.

"Nemam ni interes ni želju, ne pada mi na pamet da se uključujem, jedini razlog zbog kojeg sam se javljao je da se sazna istina", poručuje Radovanović.

XS
SM
MD
LG