U Srbiji skoro dvostruko više novozaraženih nego u ponedeljak

Testiranje na koronavirus u Institutu "Batut"

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 106 obolelih od koronavirusa na 8.646 tesitranih, objavljeno je na sajtu covid19.rs. U ponedeljak je broj novih slučajeva bio skoro duplo manji - 57.

Preminule su još četiri osobe, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka pandemije je 705.

Na respiratorima je 36 pacijenata, na bolničkom lečenju ih je 772.

U celoj zemlji na snazi su preventivne mere - obavezno je nošenje maski u zatvorenom prostoru, skraćeno je radno vreme ugostiteljskih objekata do 23 časa i zabranjeno je okupljanje više od 10 ljudi.

Od ponedeljka su počeli da rade bioskopi i pozorišta u kojima je dozvoljeno maksimalno 500 posetilaca.

Ne propustite: Ponovo rade pozorišta i bioskopi, razmišlja se o karantinu za povratnike sa odmora

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je za RTS da se aktuelna epidemiološka situacija ne može definisati kao vanredna, ali da je "prerano reći da nema rizika".

On je napomenuo da u lokalnim samoupravama koje su ukinule vanrednu situaciju i dalje ostaju da važe mere koje su na nivou cele države.

Član Kriznog štaba je istakao da će u institucijama kulture morati da se poštuju preventivne mere, što važi i za zaposlene i za publiku, te da će biti zatvaranja ako se ne budu nosile maske.

Sindikat prosvetara traži odlaganje početka škole

Unija sindikata prosvetih radnika Srbije zatražila je da se početak školske godine pomeri za dve nedelje, jer ocenjuju da ne postoje uslovi za bezbedan rad u toku epidemije koronavirusa.

Predsednica tog sindikata Jasna Janković rekla je za N1 da se stvari ne smeju rešavati "u hodu", već da se mora uspostaviti sistem po kojem će se nastava odvijati.

Upozorila je da se "ne vodi računa o prosvetnim radnicima koji se nalaze u kritičnoj grupi zbog godina i hroničnih oboljenja".

Predrag Kon je za RTS ocenio da se u "školsku godinu ulazi tempirano, kada je situacija najpovoljnija" i da treba imati na umu da je pandemijska situacija specifična.