Kako će dečaci biti izbavljeni iz pećine na Tajlandu?

Članica porodice jednog od dečaka pokazuje fotografiju dečaka iz pećine koju su napravili britanski spasioci

Operacija spasavanja 12 dečaka i njihovog fudbalskog trenera iz pećina Tam Luang na Tajlandu mora biti ubrzana zbog pljuskova koji ponovo prete, saopštili su nadležni.

Dečaci i trener pronađeni su posle devet dana. Bili su u stabilnom stanju, a dati su im tečna hrana, lekovi protiv bolova i antibiotici. Sa njima su ostali sedmoro članova tajlandskih "foka", lekar i psiholog.

Spasioci sada razmatraju najbolji način da dečake i trenera izbave iz pećine. Jedna od mogućnosti je ispumpavanje vode iz pećina kako bi mogli iz njih da izađu. Opcija je i da im ronioci dostavljaju hranu i lekove dok se voda ne povuče i stvore se uslovi za izađu, a treća mogućnost je da ih nauče da rone i da tako svi izađu iz pećine.

“Ronjenje nije lako. Za ljude koji to nikada nisu radili, može biti veoma teško, to nije poput ronjenja u bazenu jer u pećinama postoje i mali kanali”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Tajlanda.

Spasioci prolaze kroz pećinu u potrazi za dečacima

Na petominutnom snimku koji su napravili ronioci vide se dečaci u fudbalskim dresovima kako sede na suvom delu pećine. Spasioci su konstatovali da su dečaci i trener veoma snažni jer su uspeli da prežive devet dana u pećini bez hrane.

Ceo lokalni fudbalski tim se vodio kao nestao od 23. juna kada se nisu vratili s treninga. Dečaci su uzrasta od 11 do 16 godina, a trener ima 25 godina. Njihovi bicikli i otisci prstiju pronađeni su na ulasku u pećinu. U potrazi za njima pomagali su i stručnjaci iz SAD, Kine i Britanije, a pronašli su ih britanski ronioci.

"Hvala svim Tajlanđanima i svim strancima, svi su heroji i svi su jedni drugima pomagali", rekao je premijer Tajlanda Prajut Čan-oča.

Dečaci zarobljeni u pećini

Kompleks Tam Luang često bude poplavljen za vreme kišne sezone na Tajlandu, koja traje od juna do oktobra.