Borelj: Za Trampov plan za Ukrajinu potrebno "čudo"

ARHIVA - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rukuje se sa tadašnjim američkim predsjednikom Donaldom Trampom, 25. septembar 2019. godine (Foto: AP/Evan Vucci, File)

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj u ponedeljak je pozvao Donalda Trampa da podijeli svoju "magičnu formulu" za mir u Ukrajini nakon što je bivši američki predsjednik ustvrdio da bi mogao da okonča rat za 24 sata.

"Mislio sam da se čuda događaju samo u Lurdu", rekao je Borelj, aludirajući na grad u Francuskoj koji posjećuju katolički hodočasnici.

"Nismo mogli da pronađemo magičnu formulu da riješimo problem za 24 sata, ali računam da je predsjednik (Volodimir) Zelenski pozvao predsjednika Trampa da dođe u Kijev i brzo pronađe rešenje".

Borelj je takođe dodao da Ukrajinci najviše žele kraj rata i mir i da je siguran da bi se radovali "ako bi predsjednik Tramp mogao da im da magičnu formulu da se rat završi za 24 sata".

Ne propustite: Trampova retorika sve agresivnija kad govori o mogućem drugom mandatu

Tramp, favorit za osvajanje republikanske predsjedničke nominacije za izbore u novembru, više puta se hvalio da bi za dan mogao da okonča ruski rat u Ukrajini, ako se vrati na vlast.

Javno je kritikovao izdvajanje nove pomoći za Kijev, koju traži predsjednik Džo Bajden, ističući da je to rasipanje novca i da će Rusija vjerovatno pobijediti.

Ukrajinski predsjednik priznao je da će, ako Tramp pobijedi Bajdena na izborima, vjerovatno postojati "drugačija politika" prema ratu.