Linkovi

Predsedavajući EU: Temelji demokratije na iskušenju tokom izbora u SAD


ARHIVA - Premijer Belgije Aleksander de Kru u Briselu, 15. decembra 2022.
ARHIVA - Premijer Belgije Aleksander de Kru u Briselu, 15. decembra 2022.

Predsedavajući Evropskom unijom upozorio je u utorak da će temelji demokratije biti stavljeni na probu tokom novembarskih izbora u SAD, predviđajući scenario u kojem bi dugogodišnji transatlantski savez mogao dodatno da se raspline.

Belgijski premijer Aleksander de Kru, koji predsedava EU, rekao je da "ako nam 2024. ponovo donese ’Ameriku na prvom mestu‘, to će zaista biti više nego ikada ’Evropa sama na svom'".

De Kru je govorio obraćajući se zakonodavnom telu EU samo nekoliko sati posle ubedljive pobede bivšeg predsednika Donalda Trampa na kokusu republikanaca u Ajovi.

Njegove reči podsećaju na period Trampove administracije 2017-2021, kada su odnosi sa Evropom pogoršali zbog skoro neprestanih transatlantskih svađa u vezi sa trgovinom, bezbednošću i vojnom saradnjom, koje su narušile poverenje i saradnju.

De Kru je rekao da bi 27-člani blok trebalo brzo da nauči da više deluje samostalno i da u slučaju pobede Trampa u novembru "mi kao Evropljani ne treba da se plašimo ove perspektive. Trebalo bi to da prihvatimo".

Osvrćući se na predstojeće junske izbore za zakonodavno telo EU, rekao je da je ovo "godina u kojoj će naše demokratije i slobode biti stavljene na probu".

"Ne samo sa izborima za ovaj dom, već i za Kongres SAD i predsedničku funkciju u Americi", dodao je De Kru.

XS
SM
MD
LG