Linkovi

Zvaničnik EU: Tramp rekao da nikada ne bi pomogao Evropi u slučaju napada


ARHIVA: Bivši predsjednik Donald Tramp govori tokom bilateralnog sastanka sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, 21. januar 2020. godine (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)
ARHIVA: Bivši predsjednik Donald Tramp govori tokom bilateralnog sastanka sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, 21. januar 2020. godine (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Sjedinjene Države nikada neće pomoći Evropi ako bude napadnuta i napustiće NATO, koji je mrtav, rekao je Donald Tramp predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen 2020. godine dok je i dalje bio predsjednik, prenio je evropski komesar Tijeri Breton.

"Morate da shvatiti da ako Evropa bude napadnuta, nikada vam nećemo priteći u pomoć i podržati vas", prepričao je Breton Trampove poruke na sastanku, kojem je on takođe prisustvovao, na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u januaru 2020. godine.

"NATO je mrtav, otići ćemo, napustićemo NATO. I dugujete mi 400 milijardi dolara, zato što vi Njemci niste platili ono što ste morali za odbranu", rekao je takođe Tramp, prema zvaničniku Evropske unije.

Na pitanje da li se Ursula fon der Lajen slično prisjeća Trampovih izjava, portparol Evropske komisije odbio je da komentariše.

"Predsjednica iz principa nikada ne otkriva šta su joj sagovornici rekli na sastancima iza zatvorenih vrata. Tako da nećemo komentarisati", naveo je portparol u mejlu Rojtersu.

Tramp je favorit za osvajanje republikanske predsjedničke nominacije na izborima 2024. godine, a ankete pokazuju tijesnu trku između njega i aktuelnog predsjednika Džoa Bajdena.

Trampova kampanja nije odgovorila na zahtjev Rojtersa za komentar.

Tokom prvog predsjedničkog mandata, od 2017. do 2021. godine, Tramp se često sukobljavao sa američkim saveznicima zbog trgovine i izdvajanja za odbranu.

Dok vodi kampanju za novi mandat, ne govori mnogo o tome kakvu će spoljnu politiku voditi ako pobijedi na izborima u novembru, osim tvrdnji da će za 24 sata okončati rat u Ukrajini, što je izazvalo zabrinutost u evropskim prijestonicama.

Tokom drugog mandata, vjerovatno bi postavio lojaliste na ključnim pozicijama, što bi mu dalo više slobode da sprovede svoju izolacionističku politiku, ističu bivši saradnici i diplomate.

Iz Bajdenove kampanje je saopšteno: "Ideja da bi napustio naše saveznike, ako mu se ne udovolje zahtjevi, ukazuje na ono što već znamo o Donaldu Trampu: On brine samo o sebi".

Za Bretona, Trampove izjave 2020. godine su bile "veliko upozorenje, koje će se možda ponoviti".

XS
SM
MD
LG