SAD i EU osudili poteze kosovske vlade, Kvinta zabrinuta i zbog podizanja pripravnosti Vojske Srbije

ARHIVA - Američki državni sekretar Entoni Blinken ( Foto: AP/Alex Brandon)

Sjedinjene Države snažno su osudile poteze kosovskih vlasti koje su, uprkos otporu grupe građana, ušle u opštinske objekte na sjeveru Kosova.

"Sjedinjene Države snažno osuđuju akcije Vlade Kosova da nasilnim putem pristupi opštinskim zgradama na sjeveru Kosova, koje je preduzela suprotno savjetima SAD i evropskih partnera", poručio je u saopštenju američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Te akcije su dovele do snažne i nepotrebne eskalacije tenzija, podrile naše napore da pomognemo u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i imaće posljedice po naše bilateralne odnose sa Kosovom", upozorio je Blinken.

Američki državni sekretar pozvao je premijera Kosova Aljbina Kurtija da "promijeni kurs", a sve strane "da se uzdrže od daljih akcija koje će podići tenzije i podstaći sukob".

Blinken je na Tviteru od Kurtija zatražio da "odmah obustavi nasilne mjere" i ponovo se usredsredi na dijalog, uz posredovanje Evropske unije.

Saopštenjem se oglasila i Kvinta (Sjedinjene Države, Francuska, Italija, Njemačka i Velika Britanija) koja je takođe osudila odluku Kosova da "silom obezbijedi pristup opštinskim zgradama na sjeveru Kosova, uprkos pozivima na uzdržanost".

"Pozivamo kosovske vlasti da se odmah povuku i deeskaliraju situaciju, i da se koordinišu sa Euleksom i KFOR-om", navodi se u saopštenju u kojem se osuđuju i napadi na Euleks u Zvečanu.

"Zabrinuti smo zbog odluke Srbije da podigne nivo pripravnosti svojih oružanih snaga na granici sa Kosovom i pozivamo sve strane na maksimalnu uzdržanost i da izbjegavaju zapaljivu retoriku", navodi se u saopštenju Kvinte.

EU najoštrije osuđuje sukobe

Istim povodom oglasila se i Evropska unija.

Saopšteno je da najoštrije osuđuje sukobe kosovske policije i demonstranata na severu Kosova inicirane, kako je precizirano, pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade opština.

U saopštenju EU izraženo je žaljenje zbog napada na pripadnike njene misije na Kosovu.

EULEX-u mora biti dozvoljeno da mirno sprovodi svoj mandat”, ukazano je u saopštenju.

NATO poziva na smirivanje situacije na severu Kosova

Severnoatlantska alijansa (NATO) zatražila je od kosovskih institucija da smire stanje na severu Kosova - dan nakon sukoba Policije Kosova i demonstranata iz redova srpske zajednice.

"Pozivamo institucije na Kosovu da stišaju napetosti. Tražimo od svih strana da situaciju reše kroz dijalog. Misija NATO-a, KFOR, budno prati događaje i omogućava bezbedno okruđenje", objavila je na društvenoj mreži Tviter portparolka NATO-a Oana Lungesku.

Policija Kosova, uprkos otporu grupe građana, ušla je petak u opštinske objekte Zvečan, Zubin Potok, a potom i u Leposavić - opštine u kojima većinski žive Srbi.

Kako je saopšteno, razlog za to bio je pomoć novoizabranim gradonačelnicima da pristupe radnim mestima.

Sjedinjene Države i Evropska unija osudili su poteze kosovskih vlasti, dok je Kvinta saopštila da je zabrinuta zbog podizanja pripravnosti Vojske Srbije - što je bila jedna od reakcija zvaničnog Beograda.

Potrebno je da sve strane doprinesu smirivanju napetosti i uspostavljanju smirenosti. EU neće prihvatiti dalje jednostrane ili provokacije. Očuvanje mira i bezbednost na terenu mora biti prioritet”, navodi se u saopštenju Unije.

Ukazano je i da nedavni lokalni izbori na severu Kosova ne nude dugoročno političko rešenje za uključene opštine.

Ne propustite: KFOR: Pomno pratimo situaciju na severu, čvrsto osuđujemo jednostrane poteze

Takvo rešenje se može naći samo kroz pravi dijalog između svih ključnih aktera, koji uključuju Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskih Srba – uz posredovanje EU”, zaključeno je u saopštenju.

Kosovska Policija i gradonačelnici ušli su u opštinske objekte Zvečan, Zubin Potok i Leposavić - opštine u kojima većinski žive Srbi.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja ocenio je da je policija bila "profesionalna u suočavanju sa organizovanim kriminalnim grupama, koje su imale za cilj da ometaju taj proces".