Tužilaštvo: Kazne ako bude šetnji uprkos zabrani

Arhiva - Pripadnici policije, u opremi za razbijanje demonstracija, štite učesnike šenje u okviru Beogradskog prajda, 29. juna 2019.

Više javno tužilaštvo u Beogradu upozorilo je u četvrtak da odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova nisu dozvoljene šetnja učesnika Evroprajd 17. septembra, ni porodične šetnja u organizaciji "antiglobalista" i da kršenje te odluke implicira prekršajnu odgovornost, a u slučaju da dođe do nekog krivičnog dela na javnom skupu i krivičnu odgovornost.

Tužilaštvo je u saopštenju navelo da će sa Policijskom upravom Beograda preduzeti sve mere i radnje radi zaštite javnog reda i mira, imovine, kao i fizičkog integriteta i spokojstva građana.

Ne propustite: Odbačena žalba Evroprajda, organizatori nastavljaju dijalog sa vlastima, uz poruku da se šetnja održava

U saopštenju se ukazuje da je za nepoštovanje odredbi Zakona o javnom okupljanju predviđena prekršajna odgovornost, te da zaprećene novčane kazne variraju od 30.000 do 2.000.000 dinara u zavisnosti od toga da li propise ne poštuju fizička lica ili pravna lica.

"Prekršajne sankcije prete licima koja ne poštuju rešenja kojim se ne dozvoljava održavanje javnog okupljanja, te pokušaju ili održe okupljanje", naglasio je viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović.

Vulin: Neće biti šetnji

Ministar unutrašnjih poslova Srbije u tehničkom mandatu Aleksandar Vulin izjavio je da je MUP u skladu sa zakonom, na osnovu procene stručnih kadrova, doneo odluku o zabrani šetnje u okviru Evroprajda i porodične šetnje.

Ukazao je da je odluka potvrđena u drugom stepenu, kao i da je može promeniti samo sud a ne, kako je naznačio, ambasadori.

SAD: Bezbedno održavanje Parade pokazatelj poštovanja osnovnih ljudskih prava

Sjedinjene Države izrazile su nadu da će šetnja u okviru Evroprajda u Beogradu biti održana, navedeno je u odgovoru Stejt departmenta na upit Glasa Amerike.

Svesni smo da su diskusije u toku i da se razmatraju druge opcije. Ukoliko bi se u Srbiji bezbedno održala parada tokom Evroprajda – time bi se iskazala posvećenost u poštovanju osnovnih prava svih građana na slobodno okupljanje i izražavanje“, precizirano je u odgovoru portparola američkog Stejt departmenta.

Ne propustite: HRW o zabrani Evroprajd šetnje: Sramota za vlasti u Beogradu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije u sredu je odbilo žalbu organizatora beogradskog Evroprajda i ostalo pri ranijoj odluci da zabrani predloženu rutu za šetnju planiranu u subotu 17. septembar.

Organizatori su nakon toga najavili žalbu Upravnom sudu – ponovivši da će šetnja u okviru panevropske manifestacije Evroprajd biti održana kao što je ranije planirano.

"Ministarstvo ponavlja svoj stav da nikakvih šetnji na kojima može doći do besmislenih i po interes Srbije i naših građana štetnih i nepotrebnih sukoba neće biti i verujem da se tome nadaju i poštovani ambasadori Hil i Žiofre", naglasio je Vulin, navodi se u saopštenju MUP.

Vulin je u saopštenju naveo da su ambasador SAD Kristofer Hil i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre izrazili nadu da se u Srbiji neće poštovati zakonska procedura i da će uprkos odluci nadležnih organa biti održana šetnja u okviru Evroprajda.

On je dodao da ambasadori nisu izrazili nadu da će i protivnicima Evroprajda biti dozvoljeno da šetaju bez obzira na odluke nadležnih organa i da njihovo okupljanje nije podvedeno pod ljudska prava i slobodu izražavanja.

Ako je fizičko lice organizator takvog skupa, preti mu novčana kazna u iznosu od 100.000 do 150.000 dinara, a za isti prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.000.000 do 2.000.000 dinara za organizatora kao pravno lice, a novčana kazna u iznosu od 100.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu.

Ne propustite: Posle zabrane Evroprajd šetnje organizatori predlažu novu trasu

Kada je u pitanju krivična odgovornost za eventualno izvršena krivična dela poput nasilničkog ponašanja, napad na službeno lice, učestovanje u tuči, nanošenje lakih i teških telesnih povreda i druga, nadležna su osnovna javna tužilaštva, a uz određene kvalifikatorne okolnosti Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Za sva ta krivična dela zaprećene su zatvorske kazne, rekao je Stefanović i pozvao na poštovanje rešenja MUP kojim nisu dozvoljene pomenute šetnje.