Linkovi

Dve decenije od ubistva srpskih žetelaca na Kosovu


Parastos u Starom Gracku kod Lipljana povodom 20 godina od ubistva 14 žetelaca iz tog sela (Foto: VOA)
Parastos u Starom Gracku kod Lipljana povodom 20 godina od ubistva 14 žetelaca iz tog sela (Foto: VOA)

U Starom Gracku kod Lipljana obeleženo je 20 godina od ubistva 14 žetelaca iz tog sela. Za ovaj zločin još niko nije odgovarao, a specijalno tužilaštvo Kosova pre dve godne obustavilo je istragu. Parastos je služio episkop raško-prizrenski Teodosije.

U ataru sela Staro Gracko kod Lipljana na današnji dan pre 20 godina ubijeno je 14 Srba u toku žetve na svojim njivama. Za taj, jedan od najvećih zločina nad Srbima, koji se dogodio na Kosovu posle dolaska međunarodnih mirovnih snaga, još niko nije odgovorao. Porodice ubijenih sve manje veruju u pravdu.

"Nikad neće da bude pravda. 20 godina nisu našli, ni sad... neće nikad da pronađu, to sve zataškavaju'', rekla je Živanka Živković, kojoj je ubijen rođeni brat i dva brata od strica.

Spomenik ubijenim žeteocima u Starom Grackom
Spomenik ubijenim žeteocima u Starom Grackom

"Nastradao mi je sin Cvejić Saša. Mi smo iz Krajišta, pa smo došli ovde u Staro Gracko da se spasimo, ali nismo našli spasa. Tu mi je sin poginuo na tuđoj njivi, naše nismo imali da vršimo... daj Bože da se nađe pravda, volela bih da izađu da vidimo ko je i šta je. Trpimo i čekamo dok bude, ako doživimo'', rekla je Milanka Cvejić.

"Međunarodna zajednica snosi najveću krivicu za ovo zlodelo, jer od dolaska međunarodne zajednice ništa se nije pomaklo da bi nešto nekoga kaznili'', rekla je Verica Mladenović, rođaka osmorice ubijenih žetelaca..

Parastos ubijenim žeteocima služio je, u centru sela ispred spomen ploče na kojoj su ispisana njihova imena, episkop Teodosije uz sasluženje monaštva Eparhije raško-prizrenske.

"Ostajemo u nadi da se savest velikih moćnika u svetu nije sasvim ugasila i da će možda novi Specijalni sud za zločine OVK konačno rasvetliti ovaj i brojne druge nerešene posleratne zločine nad Srbima, koji su počinjeni ne u ratu, već u vreme međunarodno garantovanog mira’’, rekao je episkop raško-šrizrenski Teodosije.

Obeležavanju godišnjice i parastosu prisustvovali su predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije i predstavnici Srba u kosovskim institucijama.

„Još jedna poruka je dramatično važna i nju upućujemo međunarodnoj zajednici i lokalnim institucijama: učinite taj korak i pomozite da pravda dođe među nas i među nevine žrtve. Kako je moguće da zavera ćutanja bude važnija od savesti? Kako je moguće da, pored svih dokaza, niko nije odgovarao? Mnogi će reći - uzaludno, dvadeset godina, ponavljate jednu istu priču, jedan isti zahtev. Mi im moramo odgovoriti nije uzaludno, jer sve što diše i živi u ovom selu ponavlja: čekamo pravdu i istinu“, rekao je gradonačelnik Gračanice Srđan Popović.

Za ovaj zločin je 2007. kao osumnjičeni uhapšen Albanac Miljazim Bitići iz sela Veliki Alaš kod Lipljana, ali je posle dva meseca oslobođen zbog nedostatka dokaza. Specijalno tužilaštvo Kosova obustavilo je 2017. godine istragu o ovom slučaju.

XS
SM
MD
LG