Linkovi

Parastos u Starom Grackom - zločin nerešen 18 godina


Parastosom u selu Staro Gracko kod Lipljana danas je obeleženo 18 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca. Za taj zločin još niko nije odgovarao. EULEKS je obustavio istragu, a porodice ubijenih se nadaju da će se ovim slučajem baviti novoformirani Specijalni sud.

Parastos ubijenim žeteocima služen je u centru sela ispred spomen ploče na kojoj su ispisana imena četrnaestorice meštana Starog gracka koji su na svojim njivama, nadomak sela, ubijeni pre 18 godina.

Nema pravde, nema ljudske pravde. Ima pravde za većinski narod, ali nema pravde za nevećinski narod. Ima pravde za strance koji ovde svoje živote završiše, a nema pravde za domoroce koji ovde vekovima istrajavaju. Mi danas tražimo pravdu božju, pravdu ljudsku možda i ne dočekamo, rekao je sveštenik eparhije raško-prizrenske Srđan Stanković

Istragu o zločinu u ovom selu trenutno ne vodi niko. Godinama je slučaj vodio UNMIK, ali je predmet predao EULEKS-u koji je pre oko dva meseca obustavio istragu zbog, kako je rečeno, nedostatka dokaza. Porodice ubijenih imaju još samo jednu nadu kad je pravda u pitanju.

Nadamo se još u ovaj Specijalni sud da će ponovo da pokrene istragu i da će se počinioci ovog zločina privesti pravdi i da će naše žrtve koje smo podneli biti mirne, a i mi sami sa njima”, rekao je novinarima Stojan Stojisavljević jedan od predstavnika porodica ubijenih u Starom Gracku.

Obeležavanju godišnjice i parastosu prisustvovali su predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metoohiju Vlade Srbije, predstavcnici Srba u kosovskim institucijama i Srpske liste koji su položili vence i cveće.

Albanski političari moraju pre svega da znaju da moraju da raskrste sa svojom strašnom prošlošću. Moraju da pokažu političku spremnost i odlučnost da osude zločine, ali ne tako što će doći i deklarativno položiti cveće, nego tako što će pronaći i kazniti one koji su počinili zločin nad srpskim narodom”, rekao je pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije Petar Petkovic.

Nakon parastosa kraj spomen-ploče u centru sela, održan je poetski čas.

UNMIK policija je 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alaš kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu žetelaca, ali je zbog nedostatka dokaza posle dva meseca oslobođen

XS
SM
MD
LG