Linkovi

Zavahiri pozvao na primirje među pobunjenicima


Prvi čovek terorističke mreže al-Kaida traži prekid međusobnih obračuna islamskih ekstremista u Siriji, zbog kojih je stradao i njegov predstavnik u Siriji...

Prvi čovek terorističke mreže al-Kaida Ajman al-Zavahiri pozvao je islamske pobunjenike u Siriji da prekinu sa međusobnim borbama, u kojima je stradao i njegov glavni predstavnik u toj ratom-razorenoj zemlji.

U audio poruci, koja je postavljena na internet kasno sinoć, Zavahiri je poručio da je "pobuna" razlog zbog kojeg je u samoubilačkom napadu u februaru ubijen Abu Kaled al-Suri, jedan od osnivača sirijske pobunjeničke grupe Ahrar al-Šam, koja je deo moćnog Islamskog fronta.

Zavahiri je zatražio arbitražu prema šerijatskom zakonu povodom njegovog ubistva, dok je grupa al-Nustra front, povezana sa al-Kaidom, za ubistvo optužila Islamsku državu Iraka i Levanta (ISIL).

Međusobni obračuni pripadnika ISIL-a i sirijskih pobunjeničkih grupa, kao što su al-Nusra front i Islamski front, umnogome nanose štetu naporima da se svrgne sirijski predsednik Bašar al-Asad.

Samo ove godine u borbama pobunjenika stradalo je više od 3.000 ljudi, navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu.
XS
SM
MD
LG