Linkovi

Al kaida pozvala pobunjenike na jedinstvo


Pobunjenici u Siriji
Pobunjenici u Siriji

Lider Al kaide, Ajman al Zavahri, pozvao je pobunjenike u Siriji da prestanu da se međusobno sukobljavaju i da se usredsrede na borbu protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Al Zavahri je tu poruku uputio u audio snimku koji je danas postavljen na internet stranicu koju koriste esktremističke organizacije.

Autentičnost snimka nije mogla da bude potvrđena iz nezavisnih izbora, mada analitičari smatraju da glas podseća na lidera Al kaide, za kojeg se ne zna gde se nalazi. Pobunjenici povezani sa Al kaidom su se poslednjih nedelja sukobljavali sa ostalim pobunjeničkim grupama koje se bore protiv sirijske vlade.

U međuvremenu, u Ženevi, izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige Lakdar Brahimi odvojeno je razgovarao sa predstavnicima sirijskih vlasti i opozicije o narednim potezima u pogledu direktnih pregovora, koji bi trebalo da počnu sutra.

Za sada ima vrlo malo napretka u naporima da se pronađe sporazumno rešenje, uglavnom zbog neslaganja u vezi sa Asadovom sudbinom. Iranski predsednik Hasan Rohani rekao je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da je najbolje rešenje održavanje slobodnih i poštenih izbora u Siriji, bez stranog mešanja.

Predstavnici Asadove vlade i opozicije imali su potpuno oprečne stavove na početku sastanka u Montreu, u Švajcarskoj, tako da analitičari navode da bi se jedino mogao postaviti okvir za pregovore između te dve strane. Sirijci koju su pobegli iz zemlje zbog nasilja šalju jasnu poruku pregovaračima u Švajcarskoj. Fatma Hasan se nalazi u Turskoj.

“ Želimo da sirijski režim i opozicija zaborave aroganciju i postignu sporazum o okončanju rata. Želimo konačnu odluku. Da li će to postići (specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige) Lahdar Brahimi koji pomaže u pregovorima, ili neko drugi, nije nam važno“.
Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige Lakdar Brahimi i generalni sekretar UN-a Ban ki Mun
Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige Lakdar Brahimi i generalni sekretar UN-a Ban ki Mun

Nova runda pregovora počela je ne baš sjajno, s obzirom da su i vladini i opozicini predstavnici tvrdili da zastupaju sirijski narod, dok se borbe nastavljaju širom zemlje.

Nekadašnji američki ambasador u Siriji, Teodor Katuf, veruje da je problem što se svetske sile ne slažu o najboljem rešenju za Siriju. Rusija i Kina podržavaju Asadovu vladu, dok mnogi žele da on ode sa vlasti. Ali ni jedna svetska sila niti Ujedinjene nacije ne žele tamo da rasporede vojnike :

“To znači da će ishod pregovora biti odlučen ravnotežom snaga u samoj Siriji, između različitih frakcija i režima. A izgleda da trenutno imamo nešto što se bliži potpunom zastoju. Nijedna strana nije sposobna da pobedi drugu. Nijedna strana ne može da se nametne drugoj. Imajući to u vidu, sadašnja situacija može da traje večno, i stradanje, mučenje i ubijanje izbeglica može u nedogled da se produži“.

Međutim, bilo bi pogrešno odbaciti važnost mirovne konferencije, smatra penzionisani pukovnik američke vojske Džef Mekosland, i dodaje da su uprkos neslaganjima, Sjedinjene Države i Rusija postigle sporazum o uništenju sirijskog hemijskog oružja, a ovaj sastanak bi mogao da dovede do pregovora suparničkih strana u Siriji. On ne veruje da bi tokom ovih pregovora moglo da se postigne išta više od jednog širokog sporazuma.

“U najboljem slučaju, meni se čini, a Sjedinjene Države i Rusija bi mogle da se slože s tim mojim stavom, dve strane bi mogle da postignu saglasnost o koracima za izgradnju poverenja, i omogućavanju obnove humanitarne pomoći civilima koji su zahvaćenu sukobom“.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun, zatražio je od obe strane da pregovaraju zarad svog naroda:

“ Sirijski narod očajnički traži pomoć da bi se izbavio iz noćne more u kojoj se našao“.

Svetski lideri su zabrinuti zbog izveštaja da se strane terorističke grupe ubacuju u Siriju, a obe strane se optužuju da to omogućavaju. Osim toga, raste zabrinutost da se sukob može proširiti na ceo region. Uprkos hitnosti da se okonča skoro tri godine ratovanja u Siriji, političari i diplomate ne mogu da pruže nadu da će uskoro doći do rešenja.
XS
SM
MD
LG