Linkovi

Mur: Napredak u regionu Balkana


Ed Džozef (levo) i Džontan Mur (u sredini) na današnjem skupu i SAIS-u
Ed Džozef (levo) i Džontan Mur (u sredini) na današnjem skupu i SAIS-u

Džonatan Mur, diplomata Stejt Departmenta ocenjuje da je dijalog Beograda i Prištine odmakao dalje nego što se očekivalo. Analitičar Edvard Džozef kaže da su izbori u Srbiji manje interesantni za Zapad od prethodnih.

Perspektiva područja Zapadnog Balkana bila je glavna tema današnje diskusije u Centru za transatlanske odnose Univerziteta Džons Hopkins. Glavne ocene sadašnjih prilika i trendova u regionu izneli su Džonatan Mur, direktor za pitanja Istočne i Južne Evrope u Stejt Departmentu i ugledni poznavalac balkanskih prilika, Ed Džozef iz Centra za transatlantske odnose.

“Interes SAD ostaje da proces integracije regiona bude obavljen do kraja. Kao što su to mnogi američki predsednici, i demokratski i republikanski, isticali, SAD podržavaju stvaranje celovite, slobodne i u miru bezbedne Evrope. Smanjenje etničkih tenzija, ekonomski prospertitet, sprovođenje reformi, jačanje bezbednosti, uspostavljanje vladavine prava i borba protiv korupciuje u regionu su ciljevi za koje se zalažu Sjedinjene Države.

U proteklom periodu došlo je do velikog napretka u regionu. Jedna od najboljih vesti 2103. je ulazak Hrvatske, koja je već bila članica NATO, u Evropsku uniju. To je dokazalo da je evroatlantska integracija dostižna i da istrajan rad i prihvatanje kompromisa od strane različitih političkih stranaka donosi prave rezultate.

Mora se, takođe, priznati da je dijalog uspostavljen između Srbije i Kosova odmakao daleko više i brže nego što se iko nadao. Pred nama je sada izborna sezona, odnosno vreme upražnjavanje demokratskih prava u celom regionu - od Srbije i Kosova do Makedonije i Bosne i Hercegovine”,
poručio je Mur.

Ed Džozef je istakao da se predstojeći izbori u Srbiji održavaju u sasvim drugačijoj atmosferi od dosadašnjih.

“Suština je u ovom. Ovi izbori su za Zapad mnogo manje interesantni od prethodnih. Jer sada veoma dobro znamo da je uspostavljen nacionalni konzensus o pitanju Kosova i članstva u Evropskoj uniji. Vlada Borisa Tadića je često odbijala pritisak da brže uspostavi dijalog sa Prištinom s objašenjem da bi mu to ugrozilo političku budućnost i da bi u Srbiji došle nepoželjne političke stranke na vlast. Međutim, došlo je do smene vlasti i ništa se negativno nije dogodilo. Dijalog sa Prištinom je uspostavljen, Srbiji su odobreni razgovori o pristupanju Evropskoj uniji. Sve to pokazuje da u Srbiji vlada nacionalni konzensus o daljem kursu zemlje.”

Zapad više ne očekuje velike oscilacije u odnosima Srbije i Kosova smatra Džozef. Međutim, i Džozef i Mur su istakli da Bosna i Hercegovina i Makedonija i dalje ostaju dva nestabilna područja u regionu. Takođe su istakli da angažovanost Vašingtona u regionu neće biti smanjena.
XS
SM
MD
LG