Linkovi

Dačić: Članstvo u EU do 2020.


Dačić: 21. januara Srbija ulazi u novu političku eru
Dačić: 21. januara Srbija ulazi u novu političku eru

Po oceni srpskog premijera, Beograd bi tehnički mogao da završi pregovore do 2018-te godine, a Srbija bi mogla da postane punopravna članica EU do 2020.

21. januara, kada zvanično počinju pristupni pregovori sa Briselom, Srbija ulazi u novu političku eru, poručio je danas premijer Srbije Ivica Dačić i dodao da će to značiti i sveobuhvatne reforme u Srbiji, kao i angažovanje celog društva na uspostavljanju sistema vrednosti - izgradnji demokratskog društva, pravne države, vladavine prava, razvijanju ljudskih prava i sloboda u skladu sa evropskim standardima.

Na prijemu Vlade Srbije u čast šefova diplomatskih misija, Dačić je ocenio da Srbija do 2020-te može da postane punopravna članica Unije:

"Mi smo sigurni da Srbija može u narednih nekoliko godina, a mi smo sami sebi postavili rok da to bude do kraja 2018. godine – da Srbija ispuni sve preduslove i da bude spremna za prijem u članstvo EU."

Slično ocenu izneo je danas i vođa projekta Nemačke agencije za međunarodnu saradnju Andrej Horvat – na seminaru za predstavnike ministarstava o pristupnim pregovorima Srbije on je rekao da bi Srbija mogla tehni-čki da završi pregovore o članstvu do 2018. godine:

"Koliko je to realno ili nije realno – mi za sada mislimo da jeste realno, naročito na osnovu naših iskustava rada sa srpskom administracijom i sa interesima i prioritetima srpske politike. Znači to bi tako moglo da bude, i onda još neko vreme za ratifikaciju. Ali tu smo negde oko 2020-te godine, plus-minus, možda više plus, da Srbija može da postane punopravna članica."

Međunarodni ekspert GIZ-a Andrej Engelman je rekao da je u ovom trenutku veoma teško da se kaže kako će teći pristupni pregovori sa EU, ali je dobro što Srbija ima ambiciozan plan, smatra Engelman. Po njegovom mišljenju ako država kandidat ide brzo, ako su reforme brze, onda to ispoštuje i EU i tada je moguće da se relativno brzo pregovori završe, dodao je Engelman.
XS
SM
MD
LG