Linkovi

Generalni sekretar NATO u poseti Bosni i Hercegovini: Zabrinuti smo zbog secesionističke retorike


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rukuje se sa premijerkom Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto, u Sarajevu, BiH, 20. novembra 2023.
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rukuje se sa premijerkom Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto, u Sarajevu, BiH, 20. novembra 2023.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg boravi u Sarajevu gde je u ponedeljak imao sastanke sa predsedavajućom Savetu ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto i visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom i gde je posetio sedište NATO štaba.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare izrazio zabrinutost zbog "secesionističke retorike podele i ruskog uticaja".

"To preti da potkopa stabilnost i oslabi reforme. Svi lideri moraju da rade na napretku. Nama je izuzetno važno i predani smo bezbednosti i stabilnosti u ovom regionu, u vašoj državi koja ima veliki značaj za region Zapadnog Balkana i s toga produbljujemo naš politički dijalog i našu praktičnu saradnju", kazao je Stoltenberg novinarima u Sarajevu.

Poručio je da "saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH".

Stoltenberg je u ponedeljak prepodne razgovarao sa predsedavajućom Veća ministara BiH Borjanom Krišto.

Krišto je izjavila da BiH učestvuje u Akcijonom planu za članstvo u MAP-u što, kako je rekla, signalizira da postoji politička odluka NATO-a da BiH može postati članica Severnoatlantske alijanse.

"Moramo postići politički konsenzus i kroz dijalog doći do stavova koji su jako važni za BiH kada je u pitanju saradnja sa NATO-om", kazala je Krišto.

Rojters, međutim, podseća da su, iako su se lideri zemlje obavezali da će prihvatiti integraciju u NATO, "proruski orijentisani bosanski Srbi povukli su svoju podršku pridruživanju Alijansi, čime su praktično zaustavile ambicije Bosne za atlantsku integraciju".

Podrška visokom predstavniku

Visoki predstavnik Kristian Šmit izjavio je nakon sastanka sa Stoltenbergom da je u BiH potrebno ponovno izgraditi poverenje u pravnu državu.

"To je naš zajednički posao, kao i domaćih političara. Radimo na tome i trebamo podršku EU i NATO-a", kazao je Šmit.

Istakao je da je od ključne važnosti za BiH saradnja između institucija, NATO-a i svih koji su zaduženi za očuvanje bezbednosti.

Stoltenberg je ponovio da NATO podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

"Želimo da vidimo mirnu zemlju u srcu stabilnog regiona", kazao je.

Istakao je i važnost uloge visokog predstavnika za procese pomirenja u BiH, naglašavajući da će "svaki pokušaj podrivanja njegove pozicije voditi BiH unazad".

Takođe je kazao da je NATO posvećen uspehu EUFOR-ove misije Altea.

"Ne možemo i nećemo dozvoliti bezbednosni vakuum u Bosni i Hercegovini" rekao je on nakon sastanka sa Šmitom.

"Svaki napad koji podriva vašu poziciju vodi Bosnu i Hercegovinu unazad, a ne napred", rekao je Stoltenberg Šmitu.

NATO je upozorio na rizike za Bosnu od stranog uplitanja, posebno od strane Rusije, i pristao je da pomogne da se ojača njena sposobnost da se brani.

"NATO ostaje posvećen podršci evroatlantskom putu Bosne. Svaka zemlja ima pravo da izabere svoje bezbednosne aranžmane bez stranog mešanja", rekao je Stoltenberg nakon sastanka sa Borjanom Krišto.

Rojters podseća da je NATO nakon rata u BiH rasporedio oko 60.000 vojnika, koje su 2004. godine zamenile mirovne snage Evroske unije - EUFOR. Prošle godine, EU je skoro udvostručila veličinu EUFOR-a na 1.100 vojnika, zabrinuta da bi se nestabilnost zbog rata u Ukrajini mogla preliti na na zapadni Balkan.

Neslaganja unutar Predsedništva

Stoltenberg je u nedelju uveče, odmah po dolasku u Sarajevo, prisustvovao radnoj večeri sa članovima Predsedništva BiH Denisom Bećirovićem, Željkom Komšićem i Željkom Cvijanović, koja je posle sastanka izjavila da su od generalnog sekretara NATO dobili poruke da sve što se dešava u BiH treba da se reši na domaćem nivou.

Kako je javio RTRS, a preneo FoNet, Željka Cvijanović je rekla da tema susreta nije bila članstvo BiH u NATO i da je generalni sekretar rekao da je to stvar opredeljenja svake države, da NATO nikada ne vrši pritisak.

"Ponovila sam da ostajemo opredeljeni da razvijamo saradnju sa NATO, onako kako smo se dogovorili - da nema saglasnosti kada je u pitanju članstvo", rekla je ona i istakla da je ponovo bilo neslaganja sa druga dva člana Predsedništva, posebno sa Bećirovićem.

"Poruke generalnog sekretara su bile takve da on smatra da sve što se dešava u BiH mora da bude domaći proizvod za rešavanje, da smo mi ti koji moramo utvrđivati određene stvari, definisati naše korake, da ne očekujemo da će nam neko to sa strane rešiti čarobnim štapićem", poručila je Cvijanović.

Stoltenberg posle BiH odlazi u posetu Kosovu, Srbiji i Severnoj Makedoniji.

U izveštaju su korišćeni neki materijali Radija Slobodna Evropa, agencija FoNet i Rojters.

XS
SM
MD
LG