Linkovi

Berlin šalje trupe u BiH deceniju posle povlačenja


ARHIVA - Pripadnik misije EU u Bosni i Hercegovini na ceremoniji predaje komande (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)
ARHIVA - Pripadnik misije EU u Bosni i Hercegovini na ceremoniji predaje komande (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)

Nemačka će rasporediti trupe u okviru mirovne misije Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) prvi put za deceniju, odlučio je u petak nemački parlament, dok raste zabrinutost u pogledu moguće nestabilnosti koje bi posledice rata u Ukrajini izazvale u regionu Zapadnog Balkana, prenosi agencija Rojters.

BiH je stotinama kilometara udaljena od borbi, ali se suočava sa sve agresivnijim separatističkim pokretom bosanskih Srba za koji analitičari kažu da u najmanju ruku ima prećutnu podršku Moksve, ocenjuje Rojters.

Samo nekoliko dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, Evropska unija odlučila je da gotovo udvostruči broj pripadnika EUFOR-a sa 600 na 1.100, slanjem rezervnih snaga da spreče potencijalnu nestabilnost.

Berlin će poslati 50 vojnika, što označava povratak evropskim snagama u BIH iz kojih se Nemačka povukla 2012. godine.

Pojedini vojnici biće deo posmatračkih i timova za vezu, dok će drugi biti u sedištu EUFOR-a u Sarajevu.

NATO i visoki zvaničnici Evropske unije upozorili su da bi nestabilnost, izazvana ratom u Ukrajini, mogla da se proširi na Zapadni Balkan.

Tekući mandat EUFOR-a ističe u novembru, a o jednogodišnjem produženju bi trebalo da odluči Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Međutim, sve više se strahuje da bi Moskva mogla da vetom spreči sporazum o tom pitanju.

EUFOR je 2004. godine zamenio mirovne trupe NATO-a u Bosni i Hercegovini, da bi stabilizovao zemlju posle rata 1990-tih, u kojem je poginulo 100.000 ljudi, podseća Rojters.

XS
SM
MD
LG