Linkovi

Zaev na nosaču aviona Hari Truman


Arhiva - Nosač aviona klasse "Nimic", USS Abraham Linkoln

Admiral Džejms Fog, komandant američkih pomorskih snaga u Evropi i Zajedničke komande savezničkih snaga u Napulju, primio je u utorak predsednika Vlade Severne Makedonije Zorana Zaeva i ministarku odbrane te zemlje Radmilu Šekerinski na nosaču aviona "Hari S. Truman" u vodama pored Napulja, zajedno sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovom i ministrom odbrane te zemlje Krasimirom Karakačanovim.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, Zaev je ocenio da je sastanak jasan signal aktivnog učestvovanja Severne Makedonije u globalnim procesima koji donose mir u svetu, kao i u procesima u kojima se zajedno sa saveznicima bori protiv svih konvencionalnih i hibridnih pretnji za sigurnost i bezbednost, preneli su makedonski mediji.

"Prošle nedelje u Londonu smo osetili šta znači biti deo porodice NATO. Posetom nosaču aviona 'Hari Truman', kompletiramo sliku pripadnosti Severne Makedonije najjačem savezu kolektivne bezbednosti koji ujedinjuje skoro milijardu ljudi u svetu", naveo je Zaev.

On je podsetio da Severna Makedonija postaje članica NATO u jednom izuzetnom geostrateškom trenutku, posebno važnom momentu za zonu uticaja u jugoistočnoj Evropi, u Crnomorskom basenu i u Sredozemnom moru, iz kojeg se kontrolišu tri kontinenta.

"Mi smo deo bezbednosnog štita najmoćnijeg vojnog saveza na svetu. NATO je najsnažnija garancija za našu stabilnost, sigurnost, nepromenjivost granica i očuvanje teritorijalnog integiteta", napomenuo je Zaev i dodao da je bezbednost osnova ekonomskog prosperiteta.

"Hari S. Truman" je jedan od 10 najvećih nosača aviona, klase Nimic, dužine 333 metra i nosivosti 100.000 tona. Ima nuklearni pogon, visoko razvijenu tehnološku opremu i može da ponese 90 letilica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG