Linkovi

Zašto su roditelji tinejdžera koji je ubio učenike u Mičigenu optuženi za ubistvo iz nehata?


Džejms i Dženifer Krambli, roditelji Itana Kramblija koji je usmrtio četvoro učenika u srednjoj školi u Oksfordu
Džejms i Dženifer Krambli, roditelji Itana Kramblija koji je usmrtio četvoro učenika u srednjoj školi u Oksfordu

Roditelji 15-godišnjeg tinejdžera Itana Kramblija, koji je u srednjoj školi u Oksfordu, Mičigenu, usmrtio četvoro i ranio osmoro ljudi, takođe su optuženi za ubistvo iz nehata jer nisu reagovali na vreme i potencijalno sprečili masakr. Optuživanje roditelja maloletnika koji su počinili masovna ubistva u SAD izuzetno je retko, ali su u ovom slučaju tužioci odlučili da naprave presedan.

Okružna tužiteljka Karen Mekdonald objasnila je da su Dženifer i Džejms Krambli ignorisali upozorenja iz škole da nešto nije u redu, samo nekoliko sati pre nego što je Itan počeo da puca. Naime, Itan je prvo pokušavao da kupi metke preko interneta dok je bio u školi, što su nastavnici primetili i obavestili roditelje koji nisu reagovali. Par sati pre masakra, nastavinici su otkrili Itanov crtež na kojem su slike pištolja i krvareće figure sa rečima "Krv svuda" i "Misli neće prestati – pomozite mi", ponovo obavestili roditelje, ali oni nisu hteli da ga tog dana povuku iz škole.

Bračni par Krambli optužen je za ubistvo iz nehata, a njihov sin Itan je optužen kao da je punoletan, za ubistvo, terorizam i druga krivična dela. Itan je uhapšen na licu mesta odmah posle masakra, dok su njegovi roditelji uhapšeni u subotu.

Poluautomatski pištolj iz kojeg je pucao Itan Krambli, kupio je Džejms Krambli 26. novembra, dok je sin stajao pored njega u prodavnici.

Dženifer Krambli je na društvenim mrežama napisala da je to "božićni poklon" za njenog sina, a Itan je takođe objavio fotografiju na mrežama uz komentar da je to njegova "nova lepota", rekla je tužiteljka Mekdonald.

U državi Mičigen maloletnicima uglavnom nije dozvoljeno da poseduju oružje. Ali, nijedan zakon ne predviđa da vlasnici oružja osiguraju da mu maloletnici nemaju pristup.

"Ali, 23 države i Distrikt Kolumbija imaju zakon prema kojem se oružje mora skloniti na sigurno od dece", rekla je državna tužiteljka Mičigena Dejna Nesel.

Da li će tužioci uspeti da dokažu da su Džejms i Dženifer Krambli krivi za ubistvo iz nehata, otvoreno je pitanje jer je reč o retkom slučaju, kažu pravnici.

Tužiteljka Mekdonald je rekla da, kada su pozvani u školu zbog spornog crteža, roditelji Itana Kramblija nisu proverili da li je u rancu imao oružje, niti su hteli da ga odvedu iz škole.

Iv Prajmus, profesorka prava sa Univerziteta u Mičigenu, kaže da tužioci moraju da dokažu da je roditeljski nemar imao posledice.

"Tužiocu će biti potrebne činjenice kako bi potkrepio tezu da su roditelji zaista znali da postoji rizik da će njihov sin uzeti pištolj i krenuti da ubija ljude. Nije samo stvar u tome da je dečak bio problematičan, reč je o optužbi za ubistvo, to je ozbiljna optužba koja sa sobom nosi mnogo godina zatvora".

Zašto roditelji nisu češće optuživani?

Podaci Sekretarijata za unutrašnju bezbednost pokazuju da su u 76 odsto masovnih ubistavva u školama, počinioci oružje pronašli u svojoj kući ili kod rođaka. U polovini slučajeva, oružje je bilo lako dostupno.

Ali, zakoni koji teže strožijoj kontroli oružja nisu uvek primenjivani, kažu stručnjaci.

"Naši zakoni nisu uvek u skladu sa realnošću - masovnim ubistvima u školama, tu oblast najbliže regulišu zakoni o bezbednom skladištenju oružja od dece", kaže Kris Braun iz organizacije Brejdi koja se zalaže za pooštravanje propisa o oružju.

Majka mentalno obolelog maloletnika iz Indijane je 2020. osuđena na uslovnu kaznu jer nije sklonila svoj pištolj na bezbedno. Njen sin je 2018. godine počeo nasumice da puca u školi, nikog nije povredio, ali se na kraju ubio.

U državi Vašington, otac dečaka koji je ubio četvoro srednjoškolaca, osuđen je za nelegalno posedovanje oružja. Iako nje njegov pištolj korišćen u masakru 2014, on nije optužen za ubistvo.

XS
SM
MD
LG