Linkovi

Desetine žrtava raketnog napada u Jemenu


Meta napada bila je parada diplomaca u gradu al-Dalea, 29. decembra 2019.

Desetoro ljudi je ubijeno a desetine su ranjene u raketnom napadu na diplomsku ceremoniju pripadnika separatističkih vojnih snaga u Jemenu. Portparol vojnih snaga, koje su saveznici koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, tvrdi da su napad izvršili jemenski Huti, koje podržava Iran.

Ranjeni posle napada su evakuisani u bolnice u Adenu, glavnom gradu južnog Jemena.

Na amaterskom video snimku vidi se krater na mestu koje su pogodile granate blizu tribina za gledaoce na ceremoniji za kadete južnih, separatističkih snaga "Pojas bezbednosti". U sličnom napadu u avgustu, koji su izvršili Huti, ubijen je komandant te grupe, general Munir Mahmud al-Mašali. Huti još nisu preuzeli odgovornost za napad u nedelju.

Novi regruti snaga "Pojas bezbednosti" snimljeni neposredno pre raketnog napada u Jemenu.
Novi regruti snaga "Pojas bezbednosti" snimljeni neposredno pre raketnog napada u Jemenu.

Južne separatističke snage "Pojas bezbednosti", koje obučavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, kontrolišu strateški važan grad Dalea, na 140 kilometara od Adena, koji se nalazi uz glavni autoput koji povezuje Aden sa prestonicom Sanom, koju kontrolišu pobunjenici, Huti.

Separatisti sa juga Jemena, meta napada, bore se protiv Hutija zajedno sa snagama lojalnim predsedniku Hadiju. Separatisti, koji traže nezavisnosts južnog Jemena, prošlog leta su se sukobljavali sa drugim snagama lojalnim Hadiju u Adenu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG