Linkovi

Član Apolo misije Dejvid Vuić u poseti Srbiji


Misija Apollo 11 na površini Meseca, 20. jula 1969. (AP Photo/NASA/Neil A. Armstrong)

Dejvid Vuić, poslednji živi član "Srpskog Apolo 7", odnosno grupe Amerikanaca srpskog porekla koji su radili na programu Apolo '60-ih i '70-ih godina prošlog veka, boraviće u Beogradu od 18. do 28. jula u organizaciji Ambasade Sjedinjenih Država u Srbiji.

Kako je saopštila ambasada, tokom posete Beogradu on će o svom životnom iskustvu, američkom svemirskom programu i koliko su srpsko-američki naučnici, inženjeri i menadžeri bili veoma važni za istraživanje svemira, razgovarati sa širokom publikom - studentima, zvaničnicima vlade, članovima akademske zajednice i drugima.

Vuić će predavanja održati 19. jula na Mašinskom fakultetu u Beogradu i u Naučnom centru Petnica, 20. juna biće održana projekcija filma "Apolo 11" i razgovor sa Vuićem u beogradskom Domu omladine, 23. juna će gostovati u SANU, 24. a juna u Američkom kutku u Domu omladine.

Svestranost

Dejvid Vuić proveo je više od 45 godina radeći u aeronautici i avio-industriji. Radio je u kompaniji "North American Aviation" (koja je kasnije promenila naziv u "North American Rockwell", a i danas postoji pod imenom "Rockwell International"), bio je član Lansirnog tima svemirskog broda Apolo, koji je sa uspehom spustio čoveka na Mesec 20. jula 1969. Lično bio odgovoran za koordinaciju upravljanja projektom između NASA i Rokvela, kao i za tehničko i upravljačko sadejstvo sa drugim firmama uključenim u misiju Apolo.

Dejvid Vuić proveo je preko četrdeset godina na službi u sektorima odbrane, avijacije i aeronautike, bezbednosti, energetike i saobraćaja, uključujući i Američku vojnu avijaciju i angažman u misiji Apolo.

Dejvid Vujić sa suprugom
Dejvid Vujić sa suprugom

Po odlasku iz Severnoameričkog Rokvela, Vuić je bio stalno zaposlen kao službenik Odbora za budžet Donjeg doma Američkog kongresa. Kasnije je bio savetnik najviših vladinih zvaničnika u izvršnoj vlasti od Karterove do Bušove administracije, a aktivan je i u brojnim srpsko-američkih udruženjima, organizacijama srpske dijaspore, humanitarnim organizacijama, a radio je i kao lobista.

Otac Dejvida Vuića bio je poreklom iz Okučana u Slavoniji, a majčina porodica iz Gline. On sam rođen je u Midlendu u Pensilvaniji. Kao dečak, bio je poslužitelj oltara u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u svom rodnom gradu. Danas je parohijan Srpske pravoslavne crkve Svetog Luke u Vašingtonu. Sa suprugom Džindžer danas živi u Aleksandriji, u Državi Virdžinija.

Pored njega, članovi "Srpskog Apolo tima", koji je radio u svemirskom programu, koji se bavio putem na Mesec, bili su i Slavoljub Sem Vujić, Milojko Majk Vučelić, Danilo Bojić, Pavle Dujić, Petar Galović i Milisav Šurbatović.

Odgovarajući na pitanje novinara da li su Amerikanci zaista sleteli na Mesec, Vujić je nedavno odgovorio: "Predlažem da vi i vaše kolege dođete na moje predavanje da biste dobili odgovor na to pitanje".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG