Linkovi

Šta će biti poruka Bele kuće Vučiću?


Šta će biti poruka Bele kuće Vučiću?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedeljak stiže u Vašington i trebalo bi da se sastane sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom. To je ujedno i njegov prvi susret sa novom američkom administracijom i prva poseta SAD otkad je stupio na dužnost predsednika. Šta bi mogla da bude poruka novom predsedniku Srbije iz Bele kuće?

Susret Vučića i Pensa prilika je da se veze Beograda sa Vašingtonom učvrste, ali i da se razgovara o pitanjima koje muče američku administraciju. Pre svih - na čijoj je strani Beograd, kažu u fondaciji „Heritidž“ koja je ideološki bliska novoj administraciji.

Kada bih ja savetovao Belu kuću, rekao bih da Srbiji prenesu snažnu poruku da odluči da li želi da ima konstruktivnu ulogu u regionu i posveti se evroatlantskim integracijama, ili će i dalje da flertuje sa Rusijom. Moram da kažem da od svih zemalja jugoistočne Evrope Srbija verovatno ima najmanji zajednički interes sa SAD„, kaže Luk Kofi iz ove fondacije.

Krajnje je vreme da Srbija odluči kome će se prikloniti, Zapadu ili Rusiji. Crna Gora je odabrala, Makedonija je odabrala, sve zemlje u regionu su odabrale da budu ili deo NATO-a ili zapadnog sveta, I odbace uticaj Rusije. Mislim da je Vučićeva poseta zato važna, jer će iz prve ruke saznati šta američka administracija očekuje od srpske vlade “, ocenjuje Januš Bugajski iz Centra za analizu evropske politike.

Šta se tačno očekuje od Srbije kada je reč o ruskom humanitarnom centru nije jasno, ali su američki zvaničnici jasno stavili do znanja da je taj centar potencijalni problem. Kao jedno od gorućih pitanja, I to bi moglo da bude tema razgovora Vučića I Pensa.

Srbija mora biti opreznija u spoljnopolitičkim odlukama. Možete imati dobre odnose s Rusijom i ako nemate humanitarni centar, i ako ne učestvujete u zajedničkim vojnim vežbama ili ne organizujete sastanak lidera Republike Srpske i Putina na svojoj teritoriji. Srbiji se mora staviti do znanja da smo svega toga svesni. „, kaže Luk Kofi.

Konačnu odluku o tome šta će uraditi sa ruskim centrom doneće Srbija. Pitanje za SAD je kako da I one ostanu prisutne u Jugoistočnoj Evropi. Predlažem da prisustvo američkih trupa u okviru KFOR-a I Bondstila ne bude privremeno, već stalno, kako bi bilo jasno da je Amerika kao sila ostaje tu I ubuduće. “, ocenjuje Dejmon Vilson, potpresdednik Atlatnskog saveta.

Da se Amerika vraća u Jugoistočnu Evropu I na Balkan, kažu eksperti u Vašingtonu, pokazuju sastanak Trampa sa predstavnicima Inicijative tri mora u Poljskoj, najavljena poseta potpredsednika Majka Pensa Crnoj Gori I Vučićev dolazak u Vašintgon.

Imamo mnogo posla, biće I teških pitanja između SAD I Srbije, I ovo je prilika da se od početka rešavaju kako treba. Mislim da je Bela kuća zainteresovana za sa Srbijom izgradi odnos poverenja I da u Vašingtonu postoji volja da se Zapadnom Balkanu pokaže da nije zaboravljen. Mi vidimo Vučića kao partnera.”, kaže Dejmon Vilson.

Hoće li jedna od tema partnerskih razgovora Vučića I Pensa biti I nedostaci demokratije u Srbiji – na koje često ukazuju američke tink-tenk organizacije I pojedini zvaničnici? Poznavaoci prilika veruju da će, iako o tome bude reči, verovatno ostati iza zatvorenih vrata Bele kuće.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG