Linkovi

Vučić za Vašington Tajms: Ne ostaviti nedovršen posao na Balkanu


Premijer Aleksandar Vučić poručio je u autorskom tekstu za Vašington Tajms, nazvanom "Ka jačanju srpsko-američkog partnerstva", da Vašington ne sme da dozvoli posustajanje evropskih integracija Zapadnog Balkana.

SAD ne smeju da ostave Zapadni Balkan kao "nedovršeni posao" već treba da krunišu svoje sopstvene i regionalne višegodišnje napore uspehom novog prosperiteta, reintegracije i evropske integracije regiona - poručio je srpski premijer u autorskom članku za Vašington Tajms.

Osvrćući se na istorijat bilateralnih odnosa, Vučić je podsetio da je Srbija, kroz istoriju, bila snažan saveznik SAD i da su se u oba svetska rata borile na istoj strani. "Od 2000. Beograd i Vašington ne samo što zajednički uklanjaju uzroke i posledice anomalije koja se dogodila u bilateralnim odnosima sa NATO intervencijom 1999, već i grade novi odnos zasnovan na medjusobnom poverenju i zajedničkim interesima - boreći se protiv organizovanog kriminala, trgovine narkoticima, terorizma i - što je najznačajnije - obnavljajući stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana", podseća premijer Srbije.

Vučić je takodje podsetio na srpsko učešće u programu Parnterstvo za mir kao i činjenicu da oko 300 profesionalnih pripadnika srpske vojske služi u različitim mirovnim misijama UN, a od 2011. i operacijama koje predvodi Evropska unija. Srbija danas igra značajnu ulogu u ublažavanju humanitarne krize zbog ogromnog priliva izbeglica koje "balkanskom rutom" idu ka EU.

Vučić je naveo podatke o strukturalnim reformama koje sprovodi njegova vlada navodeći da je javna potrošnja smanjena za 2,2 procenta, stopa nezaposlenosti za 2,4% a fiskalni deficit za značajnih 45,5 odsto godišnje.

Svesni smo da se površna i pogrešna medjunarodna predstava Balkana kao "evropskog bureta baruta" neće promeniti sama od sebe, i Srbija ulaže mnogo političke energije u uspostavljanje održivog pomirenja širom Balkana. Uzastopne demokratske vlade Srbije bile su rešene da sve preostale sporove, pa čak i unilateralno proglašenje nezavisnosti Kosova, rešavaju na evropski način, putem dijaloga. Kao premijer, pokrenuo sam "ofanzivu pomirenja" u regionu, navodi Vučić u Vašingon Tajmsu.

Uprkos nedavnim uspesima u integraciji Zapadnog Balkana, prvenstveno kroz "berlinski proces" i samite lidera Zapadnog Balkana, preostalo je još mnogo posla, dodaje premijer Srbije.

"Srbija i Zapadni Balkan traže i zaslužuju obnovljenu političku pažnju i podršku Vašingtona kako bi se ubrzali proces integracije u EU, razrešili preostali bilateralni sporovi koji stoje na putu evropskim integracijama, privukle direktne strane investicije i rešila trenutna izbeglička kriza", poručio je Vučić.

XS
SM
MD
LG