Linkovi

Vučić na Bledu sa Merkelovom i Lajčakom o Kosovu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: Rojters/Marko Djurica)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: Rojters/Marko Djurica)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, objavljeno je na Instagram nalogu predsednika Srbije.

"Odličan telefonski razgovor sa @bundeskanzlerin. Zahvalan sam nemačkoj kancelarki na podršci ekonomskom i političkom razvoju Srbije i njenom razumevanju nase teške regionalne političke pozicije".

Pred telefonski razgovor sa nemačkom kancelarkom, predsednik Srbije je najavio da će glavna tema biti Kosovo i predstojeći sastanak u Vašingtonu. On je za TV Pink izjavio da će se "u razgovoru boriti za bolju poziciju Srbije" u pregovorima.

"Smatram da je loše da Srbija bude unižena i da srpski narod uvek bude taj koji plaća ceh. Srbi moraju da budu jednako zadovoljni ili nezadovoljni kao i drugi".

Predsednik Srbije učestvuje na 15. Bledskom strateškom forumu u Sloveniji koji okuplja evropske i regionalne lidere, a čija je tema Evropa posle Bregzita i u vreme koronavirusa.

U okviru Bledskog foruma Vučić se sastao i sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom, objavljeno je na Tviter nalogu specijalnog izaslanika.

"Značajan i koristan sastanak sa predsednikom Vučićem o trenutnom stanju stvari. Preneo sam da je EU spremna da dijalog učini dinamičnijim", tvitnuo je Lajčak.

Lajčak je na Tviteru napisao i da je u govoru na Bledskom forumu istakao da dijalog Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa nije "jedan čin, već proces", kao i da je EU od UN 2010. dobila mandat da taj proces podržava i da ga olakšava.

Predsednik Srbije je govorio na otvaranju Bledskog strateškog foruma, a kako prenosi N1, rekao je da Srbija mora da sarađuje i sa Evropljanima i sa Amerikakcima, s tim što sa SAD razgovara o ekonomskim, a sa EU o političkim pitanjima.

Vučić je u razgovoru sa novinarima u Bledu rekao da veruje da je moguće da se postigne dogovor o pitanjima značajnim i za Beograd i Prištinu.

"Mi želimo da nastavimo dijalog pod okriljem Brisela, ali u Vašington idemo da razgovaramo o svim važnim ekonomskim temama".

Predsednik Srbije je rekao da Srbija pripada EU i da joj je potrebna, ali da EU treba da pokaže "poštovanje prema srpskom narodu" koji "nije entuzijastičan" prema ideji učlanjenja u EU.

Vučić je na Bledu imao bilateralne susrete sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom i predsednikom Boruhom Pahorom.




XS
SM
MD
LG