Linkovi

Vučić uskoro u Moskvi, Kina mu zahvaljuje na podršci za očuvanje suvereniteta


Predsednik Srbije na sastanku sa ambasadorom Rusije (izvor: sajt Predsedništva Srbije)
Predsednik Srbije na sastanku sa ambasadorom Rusije (izvor: sajt Predsedništva Srbije)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se tokom prepodneva u Beogradu sa ambasadorom Rusije Aleksandar Bocan Harčenkom i ambasadorkom Kine Čen Bo.

Ruski ambasador je Vučiću preneo poziv predsednika Vladimira Putina da prisustvuje Paradi pobede u Moskvi 24. juna. Vučić i Bocan Harčenko su razgovarali i o pitanju Kosova, ali se u saopštenju Predsedništva Srbije ne navode detalji razgovora.

Velika je čast prisustvovati proslavi 75. godišnjice pobede nad fašizmom. Mi smo u Drugom svetskom ratu osvojili slobodu uz pomoć Crvene armije i Srbija je protiv pokušaja revizije istorije. Borićemo se da istina opstane“, kazao je Vučić.

Tradicionalna Parada pobede u Moskvi se inače održava 9. maja, a ove godine je odložena zbog pandemije koronavirusa. Vučić je, kako se navodi u saopštenju, izrazio saosećanje zbog žrtava koronavirusa u Rusiji i ruskom predsedniku zahvalio na "ljudskoj i državničkoj solidarnosti koju je pokazao upućivanjem medicinske pomoći Srbiji".

"Ši Đinping zahvalan Srbiji na podršci"

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo predala je predsedniku Aleksandru Vučiću pismo kineskog predsednika Ši Đinpinga u kojem se zahvaljuje za podršku Srbije očuvanju suvereniteta i nacionalne bezbednosti Kine, navodi se u saopštenju predsedništva.

Predsednik Srbije na sastanku sa ambasadorkom Kine (izvor: sajt Predsedništva Srbije)
Predsednik Srbije na sastanku sa ambasadorkom Kine (izvor: sajt Predsedništva Srbije)

"Kina i Srbija su dosledne u međusobnom razumevanju i međusobnoj podršci u pitanjima od vitalnih interesa i ozbiljnih briga", navodi se u pismu kineskog predsednika čiji je sadržaj objavio Vučićev kabinet.

Si Đinping ističe da je "čvrsto međusobno političko poverenje udarilo čvrst temelj za sveobuhvatno strateško partnerstvo između Kine i Srbije".

Predsednik Vučić je ponovio zahvalnost za podršku koju Srbija dobija od Kine i njenog predsednika posebno za pomoć tokom epidemije koronavirusa, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG