Linkovi

Vučić spreman na razgovor sa Đukanovićem


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na jednoj od ranijih konferencije za štampu u Beogradu (Foto: Video grab, sajt predsednika Republike)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na jednoj od ranijih konferencije za štampu u Beogradu (Foto: Video grab, sajt predsednika Republike)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne zna kako će se situacija u Crnoj Gori zbog stupanja na snagu Zakona o slobodi veroispovesti završiti, ali istakao da se nada miru i poručio da je spreman da razgovara sa predsednikom Crne Gore Milom Ðukanovićem kada on bude spreman za to.

"Ima otvoren poziv da dođe u Srbiju", rekao je Vučić, prenose mediji u Beogradu.

Najavio je da će Srbija sa Crnom Gorom gledati da gradi dobre odnose, ali i da nema sumnje da će ukazivati na muke i probleme sa kojima se suočava naš narod.

Vučić je na konferenciji za novinare, odgovarajući na konstataciju da se situacija u Crnoj Gori se ne smiruje, da Zakon o slobodi veroispovesti u sredu stupa na snagu, i pitanje šta je savetovao političke lidere Srba, da li se čuo sa Ðukanovićem, i kakav razvoj očekuje, ukazao da crnogorske vlasti situaciju i zakon tumače kao isključivo unutrašnje pitanje.

Nisam se čuo sa Ðukanovićem, a uvek sam spreman da razgovaram o svemu. Kada god bude želeo da razgovara sa mnom spreman sam. Koliko znam nije trenutno u regionu. Oni tumače to kao isključivo unutrašnje pitanje. Video sam žestoke napade na mene i politiku Srbije, koja je bila dobronamerna. Iz Ðukanovićevog DPS-a i svih njihovih medija“, kaže Vučić.

Istakao je da, kao što postoji odgovor sa svim ozbiljno mislećim ljudima, posebno sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović, da se nikada ne razmenjuju loše reči između RS i Srbije, takva vrsta džentlmenskog dogovora postoji sa Srbima u Crnoj Gori, ali i drugim Srbima u regionu. Takođe je naveo da se čuo sa Miloradom Pupovcem, želeći da čuje šta on misli o izborima u Hrvatskoj.

Vučić je naglasio da ima pitanje za koje niko nema odgovor i da će ga postavljati stalno međunarodnoj zajednici.

Kao i za Kosovo, Makron mi je rekao „u pravu si, ali...“. Kako je moguće da 25 odsto Albanaca u Severnoj Makedoniji bude konstitutivan narod, ima svoj jezik, predsednika skupštine, pottpredsednika vlade, a 28,7 odsto Srba u Crnoj Gori nema nikoga i nigde, i nikakva prava“, rekao je on.

Vučić je preneo i da je pre dva dana razgovarao sa sekretarom za nacionalnu bezbednost SAD Robertom O'Brajenom o situaciji u regionu, da su imali dobar razgovor, ali da nisu govorili o Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG