Linkovi

Vučić na Samitu za demokratiiju poručio da je Srbija dosledan partner SAD


Predsednik Srbije govorio je na virutelnom Samitu za demokratiju koji organizuje predsednik SAD
Predsednik Srbije govorio je na virutelnom Samitu za demokratiju koji organizuje predsednik SAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se prvog dana Samita za demokratiju koji, u onlajn formi, organizuje američki predsednik Džo Bajden, i na kojem učestvuje više od 100 zemalja. Vučić je istakao da je Srbija dosledan partner SAD i da je značajno što su SAD organizovale takav skup u vreme kada se govori o krizi demokratskih vrednosti.

Bajden je na otvaranju samita poručio da je globalni pad demokratskih institucija alarmantan i pozvao zemlje učesnice da udvostruče napore u borbi za jačanje demokratije. Samit je delimično i u senci pozvanih zemalja od kojih nisu sve demokratske. Srbija je u izveštaju Fridom hausa ocenjena kao delimično slobodna zemlja i "hibridni režim".

Predsednik Vučić je preneo da je Srbija "posvećena u borbi za jačanje ljudskih prava i fokusirana na konkretne rezultate u toj oblasti", prenosi Fonet.

On je rekao da Srbija ostaje posvećena evropskom putu što uključuje usvajanje najboljih evropskih praksi i primera u oblastima kao što su vladavina prava i borba protiv korupcije.

"Pripremamo se za izbore na proleće kako bismo bili sigurni da se čuje glas svih građana", zaključio je Vučić.

Osvrnuo se na odnose u regionu rekavši da je Srbija u prethodnom periodu posvetila posebnu pažnju najboljoj mogućoj saradnju u regionu, inicirajući projekat Otvoreni Balkan. On je napomenuo da je Srbija lider u regionu kada je u pitanju ravnopravnost, navodi Fonet.

XS
SM
MD
LG