Linkovi

Orav: Ne komentarišemo sudske odluke, očekujemo fer presudu na žalbu novinara Martinovića


Montenegro EU
Montenegro EU

Šef delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, saopštio je u ponedjeljak da će EU nastaviti da prati napredak Crne Gore u oblasti prava na slobodu izražavanja, kao i da u Briselu očekuju da će novinari u Crnoj Gori u budućnosti moći da rade svoj posao «bez straha od pravnih reperkusija».

On je naglasio da će, tokom rumunskog predsjedavanja Unijom, posebni fokus EU biti usmjeren na vladavinu prava i medijske slobode, podsjećajući da je sloboda izražavanja jedna od fundamentalnih vrijednosti EU.

Navodeći da su lokalni mediji pogrešno prenijeli nedavnu izjavu portparolke EU, Maje Kocijančić, o presudi protiv novinara Jova Martinovića koga je Viši sud osudio na 18 mjeseci zatvora pod optužbom da je učestvovao u švercu droge, on je rekao da «što se tiče prvostepene presude, mi ne komentarišemo odluke pravosudnih organa».

«Medjutim, zbog moguće procedure žalbe, mi očekujemo da ce gospodin Martinović dobiti pravično suđenje, u skladu sa međunarodnim i standardima EU», rekao je Orav tokom sastanka sa ambasadorima zemalja EU, povodom početka rumunskog predsjedavanja Unijom, u podgoričkom hotelu Centre Ville.

Crnogorski premijer Duško Marković rekao je da vjeruje da će politika proširenja ostati jedan od ciljeva EU i nakon izbora za evropski parlament, te da će crnogorska vlada «pažnju i napor usmjeriti ka svojim ciljevima i obavezama».

On je ponovio ranije izrečene ocjene o «kontinuiranom napretku Crne Gore» i najavio da će prioriteti njegove vlade i u ovoj godini biti «nastavak obaveza iz evropske agende»

«Naš cilj dalje je još intenzivniji rast ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta, realizacija kapitalnih investicija… i unaprejdenje poslovnog ambijenta», kazao je Marković i najavio da će vlada ove godine pokrenuti «sveobuhvatnu akciju protiv neformalne ekonomije».

XS
SM
MD
LG