Linkovi

Dronovi ponovo pogodili Rusiju, Zelenski poručio da će potisnuti sve ruske snage


Vatrogasac gasi požar koji je izbio posle napada u Donjecku (Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko)
Vatrogasac gasi požar koji je izbio posle napada u Donjecku (Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko)

Dronovi su u utorak pogodili rusku teritoriju na granici sa Ukrajinom što je, prema ocjenama analitičara, ukazalo na ranjivosti u odbrani nekih od najvažnijih ruskih vojnih objekata, prenosi agencija Asošijeted pres.

Ukrajinski zvaničnici nisu zvanično potvrdili da su odgovorni za napade bespilotnim letjelicama na mete u Rusiji.

Međutim, savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak prozivao je Moskvu na Tviteru, dok je britansko ministarstvo odbrane saopštilo da će Rusija vjerovatno smatrati napada na ruske baze, više od 500 kilometara udaljene od granice sa Ukrajinom, kao neke od najznačajnijih strateških neuspjeha u zaštiti snaga od početka invazije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će ruske vlasti "preduzeti neophodne mjere" da ojačaju zaštitu ključnih objekata. Ruski blogeri koji obično održavaju veze sa vojnim zvaničnicima kritikovali su nedostatak odbrambenih mjera.

Politički analitičar blizak Kremlju Sergej Markov rekao je da su napadi "pokrenuli pitanja o bezbjednosti ruskih vojnih vazduhoplovnih baza".

Peskov je u obraćanju novinarima rekao da "nastavak terorističkih napada ukrajinskog režima predstavlja prijetnju" i ponovio da Rusija smatra da sada nema izgleda za mirovne pregovore i da "Ruska Federacija mora da postigne najavljene ciljeve".

"Ako se nešto lansira u vazdušni prostor druge zemlje, prije ili kasnije, neidentifikovani leteći objekti će se vratiti tamo odakle su krenuli. Zemlja je okrugla", tvitovao je u međuvremenu Mihail Podoljak.

Na aerodromu u južnom ruskom regionu Kursk na granici sa Ukrajinom izbio je požar nakon napada bespilotnom letjelicom, saopštio je u utorak regionalni guverner. U drugom incidentu, jedna fabrika 80 kilometara udaljena od ukrajinske granice takođe je bila meta dronova, koji su promašili skladište goriva na toj lokaciji, prenijeli su ruski nezavisni mediji.

Moskva je optužila Kijev za napade na dvije vazduhoplovne baze na ruskoj teritoriji u ponedeljak - bazu Engels u regionu Saratov na rijeci Volgi i Dijagilevo u zapadnom dijelu Rusije. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su poginula tri vojnika, a četvoro ranjeno.

Posle napada, ruske snage izvele su nove raketne napade na Ukrajinu, pogodile kuće i zgrade i izazvale civilne žrtve, dok je pričinjena i nova šteta na ključnoj infrastrukturi već pogođenoj u prethodnim udarima.

Oko polovine domaćinstava u Kijevskoj oblasti nema struju, saopštio je u utorak regionalni guverner, dok su vlasi u južnoj luci Odesi saopštile da su uspjele da obnove snabdijevanje električnom energijom u bolnicama i drugim ključnim službama.

Ukrajinski vojnik snima selfi sa predsednikom Volodimirom Zelenskim u Slovjansku, u regionu Donbas, 6. decembra 2022.
Ukrajinski vojnik snima selfi sa predsednikom Volodimirom Zelenskim u Slovjansku, u regionu Donbas, 6. decembra 2022.

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obišao je grad na istoku zemlje, blizu fronta. Obelježavajući Dan ukrajinskih oružanih snaga, Zelenski je otputovao u istočni region Donjeck i obećao da će potisnuti ruske snage sa cjelopkupne ukrajinske teritorije.

"Svi vide vašu snagu i vještinu. Zahvalan sam vašim roditeljima. Podigli su prave heroje", rekao je Zelenski u video obraćanju ukrajinskim snagama iz Slavjanska, ključnog ukrajinskog uporišta na istoku.

Rusija je tokom noći granatirala gradove blizu nuklearne elektrane Zaporožje, zbog čega je više od 9.000 domova ostalo bez vode, saopštili su lokalni ukrajinski zvaničnici.

Guverner ukrajinskog sjevernog regiona Sumi, na granici sa Rusijom, rekao je da je Moskva ispalila više od 80 raketa i izvela napade teškom artiljerijom na to područje.

XS
SM
MD
LG