Linkovi

Vučić se nije sastao sa Tačijem, najavio posetu Kosovu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, visoka predstavnica Federika Mogerini i predsednik Kosova Hašim Tači
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, visoka predstavnica Federika Mogerini i predsednik Kosova Hašim Tači

Za danas zakazan nastavak dijaloga Beograd - Priština je otkazan, pošto se srpski predsednik Aleksandar Vučić nakon sastanka u Briselu sa visokom predstavnicom Federike Mogerini vratio u Beograd. Predsednik Vučić je najavio obraćanje naciji u večernjim satima posle ovog poteza.

On je najavio da će sutra boraviti u poseti Kosovu, a da će prvo obići Gazivode koje smatra srpskim resursom, ali da nikad nije bilo namere da se Albanci ostave bez bode.

"Hteli smo da se dogovorimo o tome,"naveo je i dodao da sve drugo što će se tek raditi, ulagati i graditi, o tome će da govori sutra našem narodu na Kosovu.

Osim toga, dodao je, želimo da imamo mnogo više poverenja između Albanaca i Srba, "ako ne naša generacija, onda će neka sledeća morati da radi na tome".

"To je proces za koji bi katastrofalno bilo da bude zaustavljen i po Srbe i po Albance. Ni oni više nisu u takvom naponu, a mi svakog dana gubimo značajan deo našeg stanovništva...Moramo demografski da oporavimo naciju. Sad kad smo oporavili ekonomiju, i ako tako bude u narednih 10 godina, uspeli bismo da zaustavimo negativne demografske trendove i mogli bismo da uvećavamo naciju," naveo je Vučić, poručivši da je zato za mir "gotovo po svaku cenu".

On je takođe u svom obraćanju naglasio da će dosta vremena proteći pre nego Beograd i Priština postignu sporazum u dijalogu između dve države.

Kako je ranije najavljeno, predsednik je trebalo da boravi na Kosovu, ali nakon provokacija i pretnji iz Prištine, kao i zabrane da poseti Gazivode, Vučić je odlučio da danas u Briselu ne razgovara sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, prenose mediji u Beogradu.

O tome je novinare u Briselu obavestio šef vladine kancelarije Marko Ðurić, koji je rekao i da je pitanje da li će i kada razgovori sa Prištinom biti nastavljeni.

Kosovska policija je saopštila da će, u vezi sa planiranom posetom predsednika Srbije severu Kosova, delovati "u okviru plana vlade u Prištini", što isključuje obilazak Gazivoda.

Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da se zbog ne održavanja trilateralnog sastanka ne može govoriti o bojkotu dijaloga i da su razgovori sa Beogradom vođeni ne direktno, ali preko visoke predstavnice Federike Mogerini.

“Imali smo bilateralne sastanke sa Federikom Mogerini, a Srbijja je imala svoje bilateralne sastanke. Nekog drugog puta ćemo imati trilateralne sastanke. Imali smo pregovore preko Mogerini, ali smo videli da su nam razlike velike,” kazao je Tači u Briselu novinarima.

Naglasio je da su razlike i mimoilaženja u stavovima Beograda i Prištine vrlo velike i duboke.

“Trilateralni sastanak ćemo ostaviti za neki drugi put kako bismo razgovarali o stvarima kojima se ovde bavimo,” kazao je Tači.

On je naveo da je postignut dogovor sa Vučićem da se moraju prevazići problemi u narednom periodu i objasnio da je to dogovoreno ne direktno, nego preko Federike Mogerini.

“Što se tiče posete Vučića Kosovu, Kosovo ima svoje institucije i to je nezavisna i suverena država i mi ćemo u potpunosti poštovati dogovoren plan posete. Nismo tu da bismo nipodaštavali bilo koga, samo ćemo u potpunosti ispoštovati plan puta,” kazao je Tači.

Predsednik Tači kaže da se oko posete Vučića Kosovu dogovaralo kao i ranije oko poseta drugih zvaničnika jer, kako je naveo, vide da je neophodno da se prenesu poruke mira.

On je objasnio i da danas u Briselu nije prvi put da nije održan trilateralni sastanak i kazao da je to deo poslovnih aranžmana koje se tu odvijaju.

“Nadam se da ćemo se sastati za nekoliko nedelja ponovo. Ne postoji odbijanje sastanka, već samo nastavak normalnog toka rada, koji će omogućiti trilateralni sastanak“, kazao je Tači.

XS
SM
MD
LG