Linkovi

Virus dečje paralize pronađen u kanalizaciji u državi Njujork, proglašena vanredna situacija


Virus Outbreak Clogged Sewers
Virus Outbreak Clogged Sewers

Guvernerka države Njujork Keti Hokul proglasila je vanrednu situaciju nakon što su uzorci virusa dečje paralize pronađeni u otpadnim vodama u tri okruga nadomak grada Njujorka.

Pre mesec dana, dečja paraliza je dijagnostikovana kod jednog odraslog pacijenta iz okruga Roklend severno od Njujorka. To je bio prvi potvrđeni slučaj dečje paralize u Sjedinjenim Državama u skoro deset godina.

Deklaracija guvernerke znači da se povećava broj zdravstvenih radnika ovlašćenih za davanje vakcine protiv dečje paralize, i uvode druge mere da se poveća vakcinacija. Vanredna situacija ostaje na snazi do 9. oktobra.

Virus dečje paralize pronađen je u vodi iz kanalizacije koja je prikupljena još u aprilu, navodi se u uredbi koju je donela guvernerka Hokul, što znači da je virus bio prisutan u državi i pre nego što je u julu otkriven slučaj iz okruga Roklend.

Posle tog otkrića, njujorški zvaničnici počeli su da apeluju na nevakcinisane stanovnike da se vakcinišu protiv dečje paralize. Dok su ugroženi ljudi svih starosnih doba, virus prvenstveno pogađa decu mlađu od tri godine.

Virus u nekim slučajevima izaziva neizlečivu paralizu, ali može da se spreči pomoću vakcine koja je počela da se koristi 1955. godine. Ne postoji lek za dečju paralizu. Tri doze vakcine pružaju skoro stoprocentni imunitet.

XS
SM
MD
LG